Afghanmamma som slog sina barn får kortat straff – visste inte att det var olagligt

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 8 feb 2019 2019-02-08
E-post 1721

SOLNA En kvinna har dömts för att ha slagit sina barn upprepade gånger under flera års tid. Kvinnan kommer från Afghanistan och säger att hon inte visste att barnaga var olagligt i Sverige – något som gör att Solna tingsrätt kortar hennes straff.

Som Metro var först att rapportera kommer familjen ursprungligen från Afghanistan och bodde under en tid i Iran innan de kom till Sverige som flyktingar i slutet av 2015. I oktober larmade några av barnen polisen om att de blev slagna, och mamman greps för att sedermera åtalas.

Mamman, som är i 30-årsåldern, anklagades för att ha slagit familjens tre döttrar i flera år och på flera olika platser i Sverige där familjen har bott. Två av flickorna är tonåringar medan en tredje bara är ett par år gammal. Mamman nekade till brott trots att hon erkände att hon slagit barnen i uppfostringssyfte.

Hon menar att det i Afghanistan och Iran är både lagligt och vanligt att slå sina barn, och det är inget som någon anmärker på. Hon säger att hon inte visste att det är förbjudet i Sverige, och att ingen har berättat det för henne. Hon uppger att hon mestadels har hållits isolerad i hemmet och är dessutom analfabet.

Av de skälen anser hon att hon inte kan hållas ansvarig för brotten.

– Det är en ganska ovanlig invändning som man oftast inte får gehör för eftersom man förväntas känna till den lagstiftningen som finns i det land man befinner sig i, säger åklagare Carolina Frohm till Metro.

Nu har mamman dömts i Solna tingsrätt för två fall av grov fridskränkning, ett fall av misshandel och ett fall av ringa misshandel. Rätten slår fast att hon har slagit sina barn vid ett flertal tillfällen och inte kan undgå ansvar för sina gärningar. Däremot får hon sänkt straff eftersom domstolen tar hänsyn till att kvinnan kommer från länder där barnaga är lagligt, och att hon har haft dålig kontakt med det svenska samhället sedan hon kom hit.

Kvinnan döms till tre månaders fängelse samt skyddstillsyn, men kommer inte att sitta av något fängelsestraff eftersom hon redan har suttit frihetsberövad i flera månader. Hon ska även betala skadestånd till sina döttrar.

Fakta Tingsrättens ord om påföljden

"Med beaktande av karaktären av den brottslighet som XX nu döms för anser tingsrätten att det samlade straffvärdet (efter beaktande av 'straffrabatt' vid flera gärningar) för brottsligheten i vart fall uppgår till fängelse ett år och några månader."

[---]

"Med hänsyn till de förhållanden som XX kommer ifrån, hennes analfabetism samt den till synes isolering i hemmet och avsaknad av kontakt med det svenska samhället som hon har befunnit sig i sedan familjen kom till Sverige, anser tingsrätten att den straffrättsvillfarelse som hon befunnit sig i – trots att den enligt vad som angetts i det föregående inte varit uppenbart ursäktlig – ska tillmätas viss betydelse i mildrande riktning vid bedömningen av brottslighetens samlade straffvärde."

Läs även: Gymnasieafghanen Abdul Jurat våldtog och misshandlade fru

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag