Aftonbladet: Domprosten som tystade Thomas Gür ”är ett föredöme för oss alla”

Thomas Gür talade i Visby. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 10 jul 2018 2018-07-10
E-post 469

VISBY Aftonbladets Jonna Sima hyllar nu Visby domprost som satte stopp för ett seminarium om integration genom att ringa i kyrkklockorna. ”Vi behöver hjälpas åt att säga ifrån och markera mot rasismen och antidemokratiska krafter i vardagen”, skriver hon.

Det var när debattören Thomas Gür var på väg att sätta igång frågestunden till sitt pop-up-seminarium om integration som domkyrkoklockorna började ringa i Visby. Det visade sig att domprosten Mats Hermansson fått nog och ville sätta stopp för evenemanget.

I ett uttalande på Svenska kyrkans hemsida sade Hermansson senare att stämningen på seminariet var ”obehagligt” men att beslutet att ringa i klockorna var ”överilat” – ”situationen motiverade inte den åtgärden”. Domprosten har senare kontaktat Thomas Gür och de två kom överens om att träffas vid ett senare tillfälle.

Men trots att domprosten själv ångrar att han ringde i klockorna tycker Aftonbladets socialdemokratiska ledarredaktion att han gjorde helt rätt. Ledarskribenten Jonna Sima skriver på tisdagen att Visby domprost ”är ett föredöme för oss alla” och att ”fler borde ha antirasistiska reflexer” som honom.

”Måste sända en tydlig signal”

Jonna Sima menar att nazister från Nordiska motståndsrörelsen fick härja fritt under Almedalsveckan och att polisen inte gjorde tillräckligt för att få folk att känna sig trygga. Hon jämställer motståndet mot nazisterna med att domprosten försökte stoppa ”högerdebattören” Gür:

”Samhället måste sända en tydlig signal om att det råder nolltolerans mot nazivåldet. Men vi behöver hjälpas åt att säga ifrån och markera mot rasismen och antidemokratiska krafter i vardagen. Visbys domprost är ett föredöme för oss alla.”

På sin Facebooksida svarar Thomas Gür på försöket att bunta ihop honom med nazisterna. ”Så här ser den förlorande sidans desperation ut”, skriver han om Simas text.

Läs även: Domprostens varning efter klockringningen mot Gür: ”Hälsa gärna andra som har planer på något liknande”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag