Aftonbladetprofilen Sima larmar om hätsk retorik – anklagar själv M för att samarbeta med nazister

Foto: Twitter/Nyheter Idag
  • Måndag 26 aug 2019 2019-08-26
E-post 1146

I en ledartext skriver Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima om att svensk höger bör lyssna på Säpos förmaningar om att hätsk retorik kan leda till våldsdåd. Själv har Sima och hennes kollegor upprepade gånger smutskastat borgerliga partier och SD och kallat dem nazistiska. ”Det som pågår är en förövning inför en blåbrun regeringsbildning”, skrev Jonna Simas kollega Daniel Swedin förra hösten.

I sin text tar Jonna Sima upp att Säpochefen Klas Friberg varnat för en ”hätsk retorik” och polariserad debatt och att detta kan gynna våldsam extremism.

I en färsk tweet från augusti 2019 beklagar sig Sima också över att ”högermän” påstår att det finns lika goda kålsupare till vänster. Hon efterfrågar också namn.

Sima har själv varit i blåsväder tidigare för grov och lögnaktig retorik på nätet. 2017 ljög hon om att Ivar Arpi, Johan Hakelius och Alice Teodorescu uppmanat till krig mot islam.

Läs mer: Jonna Sima i kritikstorm efter kontroversiellt twittrande: ”Arpi, Hakelius, Teodorescu… uppmanar nu till hat och krig”

Aftonbladets ledarsida har genom åren nazistanklagat borgerliga partier och SD. I en ledartext från förra hösten med rubriken ”Blåbrun budget tvingar C och L ut ur Alliansen” skriver Aftonbladets Daniel Swedin om hur ”Det som pågår är en förövning inför en blåbrun regeringsbildning”.

Artikeln delades på Twitter av Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg.

Färgen brun associeras inom politik med nazism. Ursprunget var de brunskjortor som det tyska nazistiska partiets SA-förband utrustades med i Hitlertyskland.

I en podd från Aftonbladets ledarsida tidigare samma år, mars 2018, anklagar Aftonbladets Daniel Suhonen KD:s partiledare för att medvetet söka stöd från nazistiska väljare för att hänga kvar i riksdagen.

– Det Ebba Busch Thor räknar med, är att Kamrat Brun ska stödja KD, sade Suhonen.

Jonna Sima skrev i oktober 2018 en ledartext med titeln ”Åkesssons sambo visar blåbrun väg”. Där kallar Sima samarbetet mellan SD, KD och M i Sölvesborg för blåbrunt.

Anders Lindberg har vid flera tillfällen anklagat borgerliga partier för att vilja regera med hjälp av nazister.

I ett blogginlägg från 2018 skriver Lindberg om Franz von Papen, en tysk politiker som blivit ökänd för att han bjöd in Adolf Hitler att samarbeta. Till blogginlägget medföljer ett fotomontage där von Papen står och håller om Moderaternas Ulf Kristersson.

 

Lindberg har även delat en tweet som stämplar KD, M och SD som nazistiska. ”Blåbrun sörja”, skriver Lindberg i tweeten.

 

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag