Aftonbladets Aagård om sexövergreppen i Köln: ”Extremhögerns viktigaste propagandaverktyg”

Martin Aagård varnar för högerextrem propaganda med anledning av sexövergreppen i Köln. Foto: Wikimedia Commons samt Faksimil Youtube
  • Onsdag 6 jan 2016 2016-01-06
E-post 3346

SVERIGE En infekterad debatt har brutit ut på Facebook med anledning av de massiva sexövergreppen i Köln på nyårsnatten. ”Myten om att vita män slutat våldta och att nästan alla våldtäkter numera begås av män från Mellanöstern är ett av extremhögerns viktigaste propagandaverktyg för att rekrytera kvinnor”, skriver Aftonbladet-profilen Martin Aagård.

Det började med att journalisten Nina Lekander skrev en öppen status på Facebook där hon frågade varför det var så tyst i svenska medier om de massiva sexövergreppen som skakade Köln på nyårsnatten. Senare, efter Lekanders status, har flera svenska medier rapporterat om incidenten, men tidningar som Fria Tider var bland de första i Sverige.

”Det förvånar mig att inga svenska medier – utom Avpixlat och liknande avskrädeshögar – har rapporterat om händelserna vid Kölns centralstation under nyårsnatten. Då sextrakasserade, hånade, rånade och (i minst ett fall) våldtog en hord män, runt 1 000 stycken, ett 80-tal kvinnor. Polis och press har gripit 60 stycken för ovanlighetens skull pekat ut männen som ”’av arabiskt och nordafrikanskt ursprung’. Fulla ska de också ha varit”, skrev Lekander i sin Facebookstatus.

Skapade stor diskussion

Till en början startade en diskussion i kommentarsfältet om nyheten verkligen kunde vara sann eftersom inga svenska medier rapporterat om det, förutom exempelvis Fria Tider. Men ingen vågade helt öppet gå till attack mot Lekanders status.

”Det låter helt osannolikt att mainstream media inte rapporterat! Vad har du för källor?”, frågade en person.

Kort därpå fylldes kommentarsfältet med länkar till flera internationella medier som BBC, The Guardian och tyska tidningar. Fem dagar efter att incidenten ägt rum kommer så en artikel i Dagens Nyheter, något som uppmärksammas i Facebooktråden.

”Hahaha nu blev de tvungna att skriva när det sprider sig… fem dagar för sent, pinsamt”, blir en av reaktionerna på Dagens Nyheters artikel om händelsen.

Martin Aagård: ”Extremhögerns viktigaste propagandaverktyg”

Men det var inte alla som förfasades över att svenska medier tycktes ha tvekat om att skriva om incidenten med massiva sexövergrepp på kvinnor i Tyskland. Aftonbladets kulturskribent Martin Aagård menade att man inte ska dra för stora växlar på sexövergreppen och han varnade istället för högerextrem propaganda.

”Myten om att vita män slutat våldta och att nästan alla våldtäkter numera begås av män från Mellanöstern är ett av extremhögerns viktigaste propagandaverktyg för att rekrytera kvinnor”, poänterade Aagård.

Här fick Aagård delvis mothugg från en tjej i kommentarsfältet. Hon förklarade inledningsvis att hon höll med om ”att det inte är bara utländska män som begår våldtäkter”. Sedan poängterade hon att det är många fall nu av brutala gruppvåldtäkter som går att kontrollera via domar i domstol, varför det inte kan kallas propaganda.

Men trots den invändningen fortsätter Martin Aagård att använda ordet ”propaganda” när det stora antalet sexövergrepp diskuterades. Han passade även på att försöka vända samtalet till att även handla om ”vita män”.

”Det sker brutala våldtäkter hela tiden. Men om man tror på propagandan måste man ställa sig frågan – varför har vita män slutat våldta? Kan vi svara på det så borde vi kunna stoppa alla våldtäkter helt”, skrev han i en replik.

Läs även:
Här flyr kvinnorna undan flyktingmännens sexuella massövergrepp på nyårsnatten – Tyskland i chock över den nya verkligheten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag