Här flyr kvinnorna undan flyktingmännens sexuella massövergrepp på nyårsnatten – Tyskland i chock över den nya verkligheten

  • Tisdag 5 jan 2016 2016-01-05
E-post

KÖLN Dussintals kvinnor utsattes under nyårsnatten för sexuella övergrepp vid Kölns centralstation sedan tusentals manliga flyktingar av framförallt arabisk och afrikansk härkomst samlats utanför stationen för att fira. – Det handlar om övergrepp av en helt ny dimension, säger stadens polischef.

Kaotiska bilder på migranter som skjuter raketer på varandra och förbipasserande, kvinnor som springer för sina liv och en kvinna som utsätts för en fullbordad våldtäkt trots att polisen är på plats, men inte lyckas ingripa för att stoppa övergreppet i tid.

Det är bilder och nyheter som just nu kablas ut i ett Tyskland som förra året öppnade sitt hjärta för 1,1 miljoner migranter på flykt undan krig och fattigdom. Under gårdagen kallade Kölns polischef Wolfgang Albers till presskonferens för att lägga korten på bordet och berätta om vad som egentligen hände i staden under nyårsnatten.

– Det handlar om övergrepp av en helt ny dimension, sade en chockad polischef inför ett stort pressuppbåd igår.

– Det är en helt oacceptabel situation att sådana illdåd utförs mitt i staden, fortsatte han.

Polisen tvingades backa när kvinnor antastades

Den tyska tidningen Express ger en ohygglig skildring av polisens upplevelser under nyårsnatten. Polismännen hävdar att de officiella uppgifterna om att det skulle ha rört sig om några hundra migranter inte stämmer, i själva verket möttes polispatrullerna av omkring 2 000 flyktingmän som skapade kaos.

– Strax efter midnatt kom de första kvinnorna fram till oss. De grät och var chockade och beskrev hur de utsatts för sexuella trakasserier. Därför började vi leta efter kvinnor i folkmassan, berättar en polis.

Med gemensamma krafter lyckades några polismän slita en 20-årig kvinna från den upphetsade skaran av män.

– Jag fick dem att backa. Hon skrek och grät. Man hade slitit av henne hennes trosor, berättar polismannen.

Därefter tvingades polismännen backa, trots att kvinnans tre väninnor fortfarande var kvar i kaoset, eftersom de attackerades och överöstes med fyrverkerier. Ett vittne beskriver situationen såhär:

– Jag fick känslan av att polisen och ordningsvakterna inte bara var överrumplade, de var rädda, situationen hade kunnat eskalera ännu mer.

Flyktingar från Afrika och Mellanöstern

Enligt polisen var det i huvudsak män med ursprung i Mellanöstern och Afrika i åldrarna 15 till 35 år som hade samlats utanför Kölns centralstation. Åtta män har gripits misstänkta för övergreppen under nyårsnatten, samtliga hade asylansökningshandlingar på sig när de greps.

Polisens insatschef Michael Temme säger att Tyskland aldrig tidigare upplevt något liknande.

– Gärningsmännens beteende har fullkomligt överrumplat oss. Det här överträffar allt vi hittills upplevt under nyårsaftnar. Varken i Köln eller i någon annan stad har vi sett ett liknande modus operandi tidigare, säger han till Kölner Stadt-Anzeiger.

Facket kräver ”politiskt obekväma” metoder

Under gårdagen hade polisen tagit emot drygt 60 anmälningar med anledning av nyårsnattens händelser utanför Kölns centralstation varav 15 handlade om kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Minst en kvinna har utsatts för en fullbordad våldtäkt och flera kvinnor berättar att de blivit bestulna eller rånade på mobiltelefoner och andra tillhörigheter.

Polisen befarar att fler anmälningar kommer att strömma in de kommande dagarna när utsatta kvinnor får veta att det finns andra som vågat anmäla. Bland dem som sexofredades finns en polis som inte var i tjänst under kvällen.

Efter nyårsnattens händelser ryter nu till och med den tyska vänstern ifrån och säger att det är fel med sexuella övergrepp mot kvinnor.

– När kvinnor ofredas sexuellt så är det ett enormt intrång på deras grundläggande rättigheter. Det är oacceptabelt. Därför måste alla uppgifter om övergreppen komma fram och inget undanhållas, även om det skulle kunna få politiskt obekväma resultat, säger polisfackets ordförande Arnold Plickert.

Han varnade dock samtidigt för att lägga skulden på de flyktingar som kommit till Tyskland den senaste tiden.

Tysklands inrikesminister Ralf Jäger tycks däremot inte lika rädd för att peka ut en specifik grupp:

– Vi utesluter inte att organiserade grupper av nordafrikanska män ligger bakom dessa fräcka sexövergrepp i syfte att förnedra kvinnor, säger han.

Se även:
Polis mörklägger asylsökandes kriminalitet – Vill undvika “högerextrem debatt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag