Aftonbladets granskning: Flera ensamkommande dömda för mord

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 10 jan 2020 2020-01-10
E-post 4337

SVERIGE Aftonbladet har gjort en kartläggning av tonåringar som dömts för mord, mordförsök eller medhjälp till mord i hovrätten under de senaste åren. Av 58 dömda är 11 ensamkommande.

I granskningen har Aftonbladet tittat på hovrättsdomar där en tonåring dömts för mord, mordförsök eller medhjälp till mord från 2015 till december 2019. Man finner att den typiske tonåringen bland annat har missbruksproblem och en frånvarande pappa.

Aftonbladet skriver att ”det vanligaste” är att tonåringen är född i Sverige. Men 11 av de 58 dömda är så kallade ensamkommande som kommit till Sverige under de senaste åren.

Läs även: Tidigare FK-direktörer larmar: Folkbokföring och kontroll av invandrare har ”närmast kollapsat”

Christian Frödén, gruppchef vid gränspolisen i Stockholm, uppger att det förekommer våldsamma uppgörelser inom den här gruppen.

– Det har varit vanligt förekommande med interna våldsuppgörelser med kniv, bland annat stora gängslagsmål. Det kan handla om droguppgörelser, att man tycker någon beter sig för västerländskt eller om helt triviala saker, säger han till Aftonbladet.

Det händer också att ensamkommande rekryteras till kriminella gäng.

– Vi ser att de används som främst springpojkar och de hamnar längst ner i kedjan. Gängen är väldigt duktiga när det gäller att fånga upp de ensamkommande som inte heller har samma kännedom om hur exempelvis polisen arbetar. Om de inte får stanna i Sverige finns det en stor chans att de i stället utnyttjas av kriminella nätverk.

Läs även: Bytte enkelt identitet hos Migrationsverket – åldersfrågan central när han nu fälls för brott

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag