Aftonbladets Lena Mellin går emot MSB: Inte övertygad om att Guillous påståenden är oriktiga

Lena Mellin. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 30 okt 2017 2017-10-30
E-post 1284

STOCKHOLM Trots att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, slår ifrån sig påståendet från Aftonbladetkolumnisten Jan Guillou om att extremhögern anlagt 50 mordbränder på flyktingförläggningar, väljer tidningen att inte backa från det uppenbart felaktiga påståendet. – Du har inte övertygat mig om att påståendena är oriktiga, svarar Aftonbladets ansvarige utgivare Lena Mellin.

I en kolumn från Jan Guillou, som Aftonbladet publicerar, påstås att ”bara år 2016 anlade extremhögern i Sverige över 50 mordbränder på flyktingförläggningar”. Guillou hänvisar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som källa för det påståendet. Men när Nyheter Idag kontaktar MSB och talar med Marianne Stålheim som arbetat med just kartläggning av asylbränderna, då tar hon avstånd från Guillous påstående.

– Nej, det är fel, säger Stålheim till Nyheter Idag.

Hon förklarar att MSB har inga uppgifter om motiv eller gärningsmän, förutom något enstaka fall där gärningsmannen haft problem med psykisk ohälsa. När Nyheter Idag ordagrant läser upp vad Guillou skriver nekar hon bestämt till att MSB landat i en sådan slutsats.

Nyheter Idag har mejlat Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén, men får istället svar från Aftonbladets ansvarige utgivare Lena Mellin. I vårt mejl påtalar vi att Nyheter Idag varit i kontakt med MSB som i sin tur ”slår ifrån sig det påståendet och säger att det är helt felaktigt” och att ”de har över huvud taget ingen information om några sådana motiv hos gärningsmännen”.

Men de argumenten biter inte på Aftonbladet.

– Du har inte övertygat mig om att påståendena är oriktiga, svarar Mellin över mejl.

Vilken faktakoll har ni på Aftonbladet innan ni publicerar en sådan här text?

– Vi kollar inte uppgifter i kolumner om de inte verkar uppenbart gripna ur luften. Det tror jag inte att någon redaktion gör.

Kommer ni rätta artikeln efter detta?

– Inte på grund av ditt mejl.

Ett annat påstående Jan Guillou gör i samma artikel handlar om KD-ledaren Ebba Busch Thor som i sin tur citeras med att ”män huvud­sakligen från Mellanöstern, Nordafrika och Afghanistan vid flera tillfällen ­organiserat sig i grupper för att angripa kvinnor sexuellt och på andra sätt”. Det påståendet hävdar Guillou är felaktigt och hänvisar till ”ryktesspridningen kring en ungdomsfestival i Stockholm förra sommaren”.

Men när Nyheter Idag går igenom en polisrapport som handlar om ungdomsfestivalen We Are Stockholm bekräftas de citerade påståendena från KD-ledaren. Nyheter Idag har även talat med en medarbetare inom Stockholmspolisen som bekräftar den bild Busch Thor ger.

Även dessa omständigheter har Nyheter Idag redogjort för i mejlet till Aftonbladet som Lena Mellin svarar på.

Läs också: ”Det är fel”: MSB tar avstånd från falska nyheter som Aftonbladet och regeringen sprider

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag