Aftonbladets publisher till attack mot Cissi Wallin: ”Oansvarigt” att peka ut Aftonbladetmannen

Sofia Olsson Olsén i SVT Aktuellt. Foto: svtplay.se
  • Fredag 20 okt 2017 2017-10-20
E-post

STOCKHOLM ”Jag tycker det är ganska oansvarigt”, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén i SVT Aktuellt om att Cissi Wallin pekat ut Aftonbladetmannen med namn. Hon hävdar att saken dessutom är prövad rättsligt. Brottsoffret Cissi Wallin är djupt besviken på den mäktiga mediechefen. ”Du sprider direkta falska rykten, faktafel och har gång på gång aktivt underminerat min trovärdighet senaste dagarna”, skriver hon på Twitter.

Efter att journalisten Cissi Wallin tog beslutet att namnge den kända Aftonbladetmannen på Instagram, som enligt Wallins berättelse har våldtagit henne, har flera andra kvinnor valt att träda fram i offentligheten och berätta om fler övergrepp om samma man. Det har kommit att bli en av Sveriges största medieskandaler och den Aftonbladetmannen har nu tagit en ”timeout”.

Men Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén är inte helt nöjd med Wallins beslut att peka ut mannen. Det var tydligt när hon svarade på frågor om skandalen i SVT Aktuellt på torsdagen.

– Jag tycker det är ganska oansvarigt. I det här fallet är det dessutom prövat rättsligt vad som har skett och inte har skett, utifrån ett rättsligt perspektiv. Jag tycker det är oansvarigt, säger Sofia Olsson Olsén.

Wallin om Olsson: Du har gång på gång aktivt underminerat min trovärdighet

Brottsoffret i berättelsen är allt annat än nöjd med Olsson Olséns svar. På Twitter förklarar Wallin att saken inte alls har prövats rättsligt. Istället lades förundersökningen ner i brist på bevis. ”Som vid majoriteten av alla sexbrottsanmälningar”, påpekar hon. Men det slutar inte där.

”Du sprider direkta falska rykten, faktafel och har gång på gång aktivt underminerat min trovärdighet senaste dagarna. Steppa upp”, skriver Wallin på Twitter i en direkt uppmaning till Olsson Olsén.

Men i SVT Akutellt menar Aftonbladets publisher att Wallin istället borde vänt sig direkt till henne istället för att peka ut mannen på Instagram.

– Hade det kommit till min kännedom att det på något sätt har skett kränkningar av medarbetare från Aftonbladet mot andra kvinnor då hade jag tagit tag i det. Den här frågan är oerhört viktig för mig, säger Olsson.

Samtidigt vittnar flera människor inom svensk medieoffentlighet att det länge varit allmänt känt att den utpekade Aftonbladetmannen ska ha gjort sig skyldig till sexbrott. Författaren Camilla Läckberg berättade tidigare i veckan på Instagram att hon ”har hört från så många andra håll om samma man” och det varit ”i åratal”. Hon konstaterar även att det trots detta varit ”tystnad”.

Olsson Olséns insats i SVT Aktuellt har även kommit att bli en snackis på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag