”De har ju vetat”: Camilla Läckberg till attack mot Aftonbladet om våldtäktsanklagelsen

Foto: Frankie Fouganthin samt faksimil Instagram
  • Tisdag 17 okt 2017 2017-10-17
E-post 2380

STOCKHOLM ”Det är en samhällssjuka”, skriver författaren Camilla Läckberg om att flera medier och mediepersonligheter känt till den våldtäktsanklagade Aftonbladet-mannen. Nu går Läckberg till hård attack mot kvällstidningen. ”Var är er ’nyhetsbevakning’ nu”? frågar hon Aftonbladet i en status på Instagram.

”Finns för många fler vittnesmål för det, o har funnits i många år”, skriver författaren Camilla Läckberg om Aftonbladetmannen som pekas ut av journalisten Cissi Wallin för våldtäkt. Vidare berättar Läckberg på Instagram att även hon känt till uppgifterna i flera år och att hon skäms för att hon själv varit tyst.

Hon återger en berättelse när hon själv umgicks med den utpekade Aftonbladetmannen i New York.

”Ändå sa jag inget. Jag bara log o hängde på. O nu. Nu skäms jag å både mina OCH kvällstidningarnas vägnar. De slår upp STORT om olika kvinnors vittnesmål men skriver INGET om att svenska modighetslavinen startade med Cissi angående en medarbetare på @aftonbladet . De har ju vetat. Vi i ”svängen” har ju vetat. I många år. O vi bör skämmas nu för vår tystnad”, skriver Läckberg.

Kan finnas fler brottsoffer

Vidare menar Läckberg att det kan finnas fler brottsoffer som råkat ut för Aftonbladetmannen.

”Cissi är ju inte ensam. Jag har hört från så många andra håll om samma man. I åratal. Ändå tystnad. Från mig. Till honom. Mot honom. Om honom. – O nu från media. Och det är en samhällssjuka”, fortsätter hon.

Sedan avslutar hon sitt inlägg med en riktig känga åt Aftonbladet som hon menar inte ägnar sin rapportering åt sådant som är viktigt.

”Ni skriver en helsida om jag tappar min macka med smörsidan neråt, kan t om bli ett löp om ni har rejäl nyhetstorka. – var är er ”nyhetsbevakning” nu? Ni behöver inte o får inte namnge. Jag vet det. Men ni brukar alltid kunna jobba er runt det annars? Men ja. Imorgon kanske jag tappar en macka med smörsidan neråt, eller så går @lailabagge mot rött ljus så har ni nåt RIKTIGT att skriva om!”, avslutar hon inlägget.

Läs också: Ny sexanklagelse mot mäktige mediemannen: Frågade 14-åring om hon ville ligga med honom

Flera kvinnor träder fram mot mediemannen

Kritiken mot den Aftonbladetmannen har varit massiv i sociala medier efter att journalisten Cissi Wallin pekat ut honom med namn som den man som våldtagit henne för flera år sedan. Kort därefter har en annan kvinna berättat hur mediemannen frågat henne om hon ville ha sex – när hon var 14 år gammal.

Ytterligare en kvinna har trätt fram och berättat hur mediemannen försökt locka med henne hem på sprit när hon var 16 år gammal. Samtidigt har kritiken mot Aftonbladet och flera andra medier varit massiv, inte minst då kritiker menar att tidningar håller tyst om händelsen. Samtidigt berättar flera uppgiftslämnare att de stora tidningarna känt till anklagelserna i flera år.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén tar medarbetaren på tidningen i försvar. ”Polisen utredde anklagelserna 2012. Förundersökningen lades ned för att brott inte kunde styrkas”, skriver hon i en kommentar.

+PLUS SD tipsar Aftonbladet om krishantering efter våldtäktsanklagelser: ”Var transparent och besvara de frågor som finns”

+PLUS Juridikprofessorn om våldtäktsanklagade mediemannen: ”Har naturligtvis ett stort allmänt intresse”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag