Ägarna till muslimsk friskola häktade

Pojke läser koranen. Foto: SVT
  • Onsdag 21 nov 2018 2018-11-21
E-post 358

SVERIGE Tidigt på morgonen förra onsdagen greps fyra personer ur den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar för grov ekonomisk brottslighet. Totalt har nu fem personer gripits efter att styrelsens tidigare ordförande gripits redan dagen innan, skriver Expressen.

Länsstyrelsen i Stockholm är tillsynsmyndighet för Al-Azharskolans ägarstiftelse och det var på deras uppdrag som Ekobrottsmyndigheten slog till mot skolan.

De gripna ur friskolans styrelse är nu misstänkta för grov trolöshet mot huvudman samt grovt bokföringsbrott. Friskolans tidigare ordförande är dessutom misstänkt för penningtvättsbrott.

Advokat Max Ahlgren som representerar en av de gripna styrelsemedlemmarna hävdar att gripandet är ett misstag och att hans klient är oskyldig.

– Han är övertygad om att det här kommer att redas ut. Polisen kommer efterhand att inse att detta är ett misstag. Han har inte begått något brott, säger han till Expressen.

Moderaten Faw Azzat som är engagerad i hederskulturfrågor twittrar att hon tröttnat på hur islamistiska friskolor får tillstånd att bedriva utbildning.

I våras tvingade Solna tingsrätt ägarstiftelsens tidigare ordförande från hans post då skolans stiftelse lånat ut tio miljoner kronor till flera av hans bolag. I sitt utlåtande kring ärendet skriver länsstyrelsen:

”(NN) ska anses ha brutit mot den allmänna omsorgs- och vårdplikt som gäller för styrelseledamöter i en stiftelse genom sitt agerande. Han ska även anses ha brutit mot den lojalitetsplikt som tillkommer styrelseledamöter (… i vilken det ligger att inte företa handlingar i syfte att gynna sig själv eller en viss person.” 

Pengarna var tänkta att användas för att starta en muslimsk bank och där en medlem av den kuwaitiska kungafamiljen avsåg att investera 15 miljoner euro i projektet. Finansinspektionen avslog dock tillståndsansökningen för banken, skriver Hässelby tidning.

Friskolekoncernen har även kritiserats av Skolinspektionen för deras skolor tillämpar könssegregation av flickor och pojkar och för att skolan haft muslimska bönestunder på lektionstid där eleverna har fått högläsa verser ur koranen, skriver SVT.

Skolans rektor som i dagsläget inte är gripen vill inte kommentera gripandet av de fem styrelsemedlemmarna, skriver Expressen.

Göteborgspolitikern Jörgen Fogelklou (SD) twittrar att det behövs undervisning om islam i svenska skolor.

Läs även: Muslimsk friskola: ”Allah gör så att blommorna blommar…”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag