Åkesson backar inte för Turkiet: ”Vi måste ändå stå upp för det som vi vill skydda”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Måndag 28 aug 2023 2023-08-28
E-post

Sverigedemokraterna kommer stå fast vid sitt motstånd mot regeringens försök att ändra ordningslagen för att stoppa koranbränningar, även om Turkiet tar det som en ursäkt för att fortsätta vägra Sverige inträde i Nato. Det säger partiledare Jimmie Åkesson i SVT:s ”Agenda” på söndagen.

– Det är nog ingen som inbillar sig att de aktörer som är arga på Sverige skulle nöja sig med att vi ändrar i ordningslagen, säger Åkesson.

– Det hade varit bättre att från början sätta ner foten och säga: Här i Sverige har vi yttrandefrihet, fortsätter han.

Åkesson menar att den föreslagna ändringen, där allmänna sammankomster skulle kunna stoppas av polisen på grund av att det exempelvis skulle kunna öka terrorhotet mot Sverige, innebär ett sluttande plan.

– Låt oss säga att vi har en judisk allmän sammankomst i centrala Stockholm – och nazister väljer att bombhota den, väldigt konkreta hot. Ska vi då inte låta dem genomföra den demonstrationen, därför att det finns ett allvarlig hot om terrordåd? Det blir ju absurt, säger han.

Sverigedemokraterna kommer inte heller backa från sin position om Turkiet fortsätter blockera Sveriges Natomedlemskap med hänvisning till fortsatta koranbränningar.

– Du kan inte förhandla med vare sig en turkisk semidiktator eller någon annan regim på det sättet, de kommer bara ställa nya krav och nya krav och nya krav. Det fungerar inte, utan vi måste ändå stå upp för det som vi vill skydda, säger Åkesson och fortsätter:

– Alltså att gå med i Nato handlar ju om att kunna skydda och garantera säkerhet för svenska medborgare, men det handlar ju också om att skydda vårt öppna samhälle och den demokrati som vi har slagits för i generationer för att bygga upp. Att då inskränka demokratin för att kunna gå med i Nato, det är ju väldigt paradoxalt.

Läs även: Åkesson: SD motsätter sig förändring av ordningslagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag