Åkesson: SD motsätter sig förändring av ordningslagen

Jimmie Åkesson. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Fredag 18 aug 2023 2023-08-18
E-post

Regeringen kommer tillsätta en utredning om ordningslagen i syfte att ge polisen möjlighet att stoppa koranbränningar och andra allmänna sammankomster som riskerar Sveriges säkerhet, skriver partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Chansen för regeringen att få igenom någon förändring av ordningslagen är dock liten. Detta sedan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson meddelar att hans parti kommer motsätta sig försöken att förändra ordningslagen.

”Sverigedemokraterna beklagar beskedet från regeringen att gå vidare med ett förslag om att utreda begränsningar av opinionsfriheten i ordningslagen. Det kommer dock inte som en överraskning. Under en tid har vi fört intensiva diskussioner med regeringspartierna. Vi har framfört både principiella invändningar som bygger på vikten av en orubblig yttrandefrihet och invändningar av lagteknisk karaktär på olika utkast till direktiv”; skriver Åkesson i en kommentar enligt Aftonbladet.

”Även om olika värden alltid behöver vägas emot varandra kommer Sverigedemokraterna aldrig acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer. Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle. I denna fråga kommer Sverigedemokraterna därför stå i opposition mot regeringen som valt att gå fram med en utredning utan vårt stöd. Jag kommer återkomma till hur vi närmre kommer agera i en sådan oppositionsroll”, fortsätter han.

Tidigare har Sveriges Radio rapporterat att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet alla motsätter sig förändringar i ordningslagen, vilket innebär att en majoritet i riksdagen kommer kunna stoppa regeringens försök att ändra ordningslagen.

På fredagen höll Salwan Momika ytterligare en allmän sammankomst med koranbränning, den här gången utanför Irans ambassad på Lidingö.

– Jag utmanar terrorn i alla länder och kommer fortsätta bränna koranen. Jag älskar Sverige. Jag ska fortsätta blotta de islamistiska ländernas korruption, sade Salwan Momika när han tände eld på ett exemplar av Koranen enligt Dagens Nyheter.

En kvinna lyckades ta sig förbi avspärrningarna för att försöka släcka den brinnande koranen med en brandsläckare, men misslyckades och omhändertogs av polis.

– Hon omhändertogs i samband med den allmänna sammankomsten och nu har hon gripits misstänkt för störande av allmän förrättning och våld mot tjänsteman, säger polisens presstalesperson Towe Hägg till DN.

Läs även: Förslaget: Förbjud koranbränning – för klimatets skull

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag