Åkesson i debatt mot Ygeman: ”Halvsanningar och massa trams”

Foto: SVT Play
  • Måndag 25 jan 2021 2021-01-25
E-post 831

SVERIGE När Jimmie Åkesson (SD) och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) rök ihop om det hårda tonläget i sociala medier i söndagens Agenda blev tonläget just – hårt. Ygeman anklagade SD för att sprida ”hat och hot” via sina mediekanaler – hyckleri ansåg Åkesson.
– Jag tycker inte att regeringsföreträdare på något sätt ska sätta sig på några höga hästar, sade han.

Jimmie Åkesson och Anders Ygeman möttes i en debatt om tonen bland svenska politiker i sociala medier i ljuset av den senaste tidens händelser i USA, med stormningen av Kapitolium och Twitters beslut att stänga ned Donald Trumps konto.

Debatten hettade till direkt när Ygeman skulle förklara varför SD är ett hot mot demokratin.

– De har ju ett medieimperium av hat och hot som de förföljer journalister med, där de lägger ut namnlistor på olika åsiktsmotståndare. Jimmie Åkesson pratar om krig i riksdagen och krig i valet, sade Ygeman.

– Jimmie Åkesson vill ju ge den som anstiftade de här kravallerna i USA som stormade kongressen, han vill ge honom Nobels fredspris. Trots att stormningen har varit så tycker Jimmie Åkesson fortfarande att Donald Trump förtjänar Nobels fredspris. Det är inte direkt att hedra demokratin.

– Jag tycker att det Anders Ygeman nyss spydde ur sig – halvsanningar och massa trams, svarade Åkesson och påpekade att han aldrig förespråkat att Trump skulle få fredspriset.

Han menar att regeringens sätt att uttrycka sig bara underblåser polariseringen och klyftorna mellan människor.

– Jag tycker inte att regeringsföreträdare på något sätt ska sätta sig på några höga hästar. När Anders Ygeman sitter här och beskyller mig för en massa saker så är det att kasta sten i glashus.

Ygeman rättade sitt eget påstående:

– SD-riksdagsledamöter vill ge och har nominerat Donald Trump till fredspriset och tycker fortfarande det, om man ska vara väldigt noggrann.

Han fick frågan om inte regeringen har det största ansvaret för tonen i debatten.

– Jo, men vi uttrycker oss också på ett helt annat sätt än vad Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson gör. Det finns det ganska gott om belägg för både i forskning och i media.

SD-ledaren anser att Twitter gjorde fel i att stänga av Donald Trumps konto med tanke på att han som USA:s president var en av världens mäktigaste män vid den tiden. Ygeman tycker däremot att det var rätt beslut då Trump hade brutit mot företagets användarvillkor och fått flera varningar.

– Det anmärkningsvärda här är att ju att vi har en folkvald president som uppmanar till våld, och inte att Twitter stänger av honom, sade ministern.

Debattörerna har något olika åsikter om hur sociala medier ska regleras. Ygeman menar att det är viktigt att dessa plattformar får ha sina egna användarvillkor för att rensa ut även innehåll som inte är direkt olagligt. Åkesson å sin sida betonar att det är varje lands lagstiftning som ska ”ligga i botten”.

– Här handlar det om att enskilda företag som har en monopolställning mer eller mindre bestämmer vad de tycker är sant och inte sant, bestämmer vad de tycker är rimligt att framföra och inte, och sedan påverkar det hela yttrandefriheten. Vi kan inte ha det på det viset, sade Åkesson.

Läs även: Morgan Johansson varnar om M och SD: ”Vill gripa makten”

Läs även: Mobbning som affärsmodell

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag