Åkesson: ”Man har tappat kontrollen fullständigt”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Tisdag 25 jan 2022 2022-01-25
E-post

SVERIGE Regeringen har tappat kontrollen över antalet illegala invandrare som ”försvinner” och undgår utvisning från Sverige. Det sade Jimmie Åkesson när han mötte Anders Ygeman i SVT:s Aktuellt.

Förra året anmäldes 10 124 invandrare med utvisningsbeslut som försvunna och efterlysta av polisen. Så har det också sett ut varje år sedan 2017 – att över 10 000 personer, som nekats uppehållstillstånd och som polisen fått i uppgift att utvisa, har gått under jorden.

SD-ledaren Jimmie Åkesson är kritisk till att regeringen låter detta fortsätta.

– Det här är ju inget nytt utan vi har ju sett det här under väldigt många år, att människor avviker. Mängden inre utlänningskontroller har ju mer än halverats under de senaste tio åren och den här regeringen har inte gjort någonting för att förbättra situationen – tvärtom. Man har tappat kontrollen fullständigt, säger han.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) ger svar på tal.

– Det är ju helt fel. Vi återvänder ju fler än exempelvis Norge och Danmark gör. Fler än många av de länder där Jimmie Åkessons partikamrater sitter i regeringsställning. Sedan 2014 har 94 000 människor återvänt. Men jag håller med Jimmie Åkesson om att det behöver göras mer, säger han.

– Vi är ju ansvariga – vi styr landet. Men vi ser ju också att vi lyckas återvända fler människor, och fler människor än länderna i vår närhet. Det här är svårt för alla länder.

Jimmie Åkesson vill se fler inre utlänningskontroller och att det görs en ny folkräkning för att ta reda på vilka som befinner sig i landet. Anders Ygeman menar att det är mer effektivt med fler förvarsplatser och ”bättre jobb med mottagarländerna”.

Läs även: Valfiffel, bidragsfusk och tafsanklagelser – här är S-ministrarnas värsta skandaler

Läs även: Migranter utan arbetstillstånd har städat på flera myndigheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag