Migranter utan arbetstillstånd har städat på flera myndigheter

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 23 jan 2022 2022-01-23
E-post 227

SVERIGE Under de senaste åren har flertalet myndigheter anlitat städfirmor med anställda som saknat arbetstillstånd i Sverige, enligt en granskning av SVT. Företagen som det köpts städhjälp från har i flera fall dömts för brott mot utlänningslagen.

Tidigare i januari uppdagades det att en kvinna som vistades illegalt i Sverige hade gripits av polisen när hon skulle städa Magdalena Anderssons villa i Nacka. Till Expressen uppgav kvinnan senare att det inte var första gången hon befunnit sig på städuppdrag i statsministern bostad.

Läs även: Illegal migrant omhändertogs hos Magdalena Andersson (S)

I kölvattnet av händelsen har SVT gjort en granskning om vilka städfirmor som svenska myndigheter har anlitat. Enligt granskningen har fler än tio myndigheter anlitat städhjälp från företag som blivit dömda för brott mot utlänningslagen under de senaste fem åren.

– Städbranschen är smutsig, det kan vi konstatera. Vår uppskattning är att runt tio procent är svart, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, till SVT.

Hon fortsätter:

– Vi ska ju inte lämna pengar av våra offentliga medel till de som är kriminella. Det ska vi undvika så långt det går. Därför måste vi se till att det finns bra verktyg för att kontrollera detta.

En myndighet som flertalet gånger anlitat två olika dömda företag är Statens fastighetsverk (SFV). Dessa företag har båda haft anställda som saknat tillstånd att arbeta i Sverige.

– Vi kände inte till att dessa bolag dömts mot utlänningslagen men ser naturligtvis allvarligt på dessa uppgifter. På SFV är vi måna om att alltid anlita och arbeta med leverantörer som lever upp till gällande lagar och regler, säger myndighetens pressekreterare Åsa Carlberg till SVT.

Läs även: Städerskan vädjar till kungen – uppger att hon städat hos Andersson (S) förut: ”Finns ingen kontroll”

Läs även: Andersson (S) om städgate: ”Visar att vi måste fortsätta genomföra ännu fler politiska åtgärder för att bekämpa olika former av fusk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag