Åkesson och Lööf rök ihop om upploppen: ”Tradition av islamister”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Tisdag 3 maj 2022 2022-05-03
E-post 1072

SVERIGE Det hettade till rejält när Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade korankravallerna i SVT:s Aktuellt. Lööf vill att polisen ska flytta på demonstrationer om allmän ordning hotas, och fick mothugg av Åkesson.
– Det är ett riktigt allvarligt hot mot demokratin och yttrandefriheten.

I måndagens Aktuellt debatterade Annie Lööf och Jimmie Åkesson de våldsamma upplopp som följt på Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Lööf anser att polisen borde ”begränsa demonstrationer med hänsyn till allmän ordning”.

– Vi tycker att man ska kunna – med hänsyn till allmän ordning – flytta på demonstrationståg, flytta på klockslag, för att se till att vanliga hederliga människor som bor i de här kvarteren, där barnen gömmer sig för stenar och molotovcocktails, också ska få möjligheten att kunna leva i trygghet, sade hon.

Åkesson var kritisk till Lööfs inställning.

– Det här är ju en livsfarlig utveckling om vi ska börja flytta på lagenliga demonstrationer, manifestationer, för att det finns våldsverkare. Ska vi flytta på Annie Lööfs valmöten för att vänsterextremister kommer och kastar sten och stör? Det tycker inte jag, sade han.

Polisen ska få de befogenheter som krävs för att de inte ska behöva backa vid angrepp, menar SD-ledaren.

– Det du säger med det här förslaget om att man ska ytterligare möjliggöra för att flytta demonstrationer och så vidare för att motståndare kommer och kastar sten, det är ju helt orimligt därför att då befinner vi oss på ett sluttande plan. Det är ett riktigt allvarligt hot mot demokratin och yttrandefriheten.

Lööf svarade att hon inte föreslår någon lagändring – bara att polisen utnyttjar det som redan står i lagen.

– Jag slår vakt om yttrande- och demonstrationsfrihet, men jag slår också vakt om polisens möjlighet att ta hänsyn till allmän ordning, sade hon.

Båda partiledarna gick till beska angrepp mot varandra. Lööf nämnde att yttrandefriheten även gäller ”provokativa rasister och nazister, som ingår i ditt gäng”. Åkesson kontrade med att ta upp Centerpartiets islamistkopplingar.

– Jag vet att ni har en lång tradition av islamister i ert parti. Ni har haft stora problem att förhålla er till islamister. Ni har en lång tradition av att anpassa er till islamism. Men här någonstans går gränsen – kan man inte respektera yttrandefriheten i Sverige, då ska man inte bo här.

Läs även: Polisen fick panik – grep Paludan för våldsamt upplopp

Läs även: Paludan attackerad vid moské

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag