Åkesson portas från Nobelfesten

Bild: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 okt 2022 2022-10-25
E-post 210

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson portas även i år från Nobelfesten, rapporterar TT. Trots att SD numera är näst största parti och stödparti för den sittande regeringen ser Nobelstiftelsen ingen anledning att ompröva sitt tidigare beslut.

”Nobelpriset vilar på en respekt för vetenskap, kultur, humanism och internationalism. Den respekten ligger även till grund för de insatser som firas och uppmärksammas när Nobelpristagare och gäster från hela världen bjuds in till Nobelprisutdelningen och banketten den 10 december”, skriver stiftelsen till TT.

Samtliga riksdagens övriga partiledare är inbjudna till festen. Men det här året kommer även Rysslands och Belarus ambassadörer portas med anledning av kriget i Ukraina.

”Nobelstiftelsen bjuder in de ambassadörer som är stationerade i Sverige, men med anledning av Rysslands invasion av Ukraina har Nobelstiftelsen valt att inte bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer till Nobelprisutdelningen i Stockholm”, skriver stiftelsen till TT.

Läs även: Jimmie Åkesson fick flest personkryss i valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag