Jimmie Åkesson fick flest personkryss i valet

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 20 sep 2022 2022-09-20
E-post 1226

Av alla riksdagskandidater var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson den som fick flest personröster i valet 2022. I samtliga valkretsar bortsett Stockholms kommun och Stockholms län var han den politiker som blev mest kryssad, visar data från Valmyndigheten.

Av de totalt 803 318 personrösterna i riksdagsvalet fick Jimmie Åkesson 385 340 av dessa, något som Bulletin tidigare har rapporterat om. Det innebär att han fick nästan hälften – nära 48 procent – av samtliga personkryss.

SD-ledaren slogs endast i två valkretsar av vänsterledaren Nooshi Dadgostar som knep snäppet fler personröster i både Stockholms kommun och Stockholms län.

I bägge dessa valkretsar gick Sverigedemokraterna dessutom betydligt sämre än på riksnivå och i Stockholms kommun fick man enbart 10,67 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna fick sammanlagt 1 330 325 röster i riksdagsvalet. Av dessa var nära 29 procent också en personröst på Jimmie Åkesson.

Läs även: L fortsätter nobba SD i regeringen – vill själva vara med: ”Naturligt”

Läs även: M- och KD-väljarna: Släpp in SD i blågul regering

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag