Åkesson: ”Rimligt” med tillfälligt stopp av utvisningar till Afghanistan

Jimmie Åkesson. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Onsdag 8 sep 2021 2021-09-08
E-post

Migrationsverket har för tillfället pausat utvisningar till Afghanistan, där talibanerna tagit över makten i landet. Nu skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att utvisningsstoppet var ett rimligt beslut i ett inlägg på Facebook. ”Inte så att det får innebära något långsiktigt hinder för att utvisa människor till Afghanistan, men det är rimligt att läget tillåts stabiliseras innan utvisningar återupptas” skriver Åkesson.

I samband med att talibanerna tagit makten i Afghanistan beslutade Migrationsverket den 16 juli att pausa alla utvisningar till landet.

Samtidigt infördes ett beslutsstopp om avslag för asylsökande afghaner, enligt Migrationsverkets hemsida. Beslut om att bevilja asylansökningar fortsätter som vanligt.

Nu skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att det var rätt beslut i ett inlägg på Facebook.

”Efter USA:s tillbakadragande och talibanernas maktövertagande är läget för närvarande mycket osäkert. Inte så att det får innebära något långsiktigt hinder för att utvisa människor till Afghanistan, men det är rimligt att läget tillåts stabiliseras innan utvisningar återupptas”, skriver Åkesson i ett inlägg på Facebook.

LÄS ÄVEN: SD: Evakueringen av afghaner till Sverige utgör en säkerhetsrisk

Åkesson tillägger att det inte ska gälla de som är dömda för brott, eftersom ”våldtäktsmän och mördare får stå sitt kast”.

Åkesson skriver att han ”förutsätter att svenska myndigheter gör sitt yttersta för att snabbt hitta lösningar” för att utvisningar ska kunna återupptas. ”Diplomatiska verktyg, påtryckningar genom biståndet och avtal med tredje land är några av de alternativ som är lämpliga att jobba med”, fortsätter han.

LÄS ÄVEN: Sveriges bistånd till Afghanistan kritiseras: ”Mer beroende av externa intäkter än av inhemska”

Enligt Migrationsverket är det ännu oklart hur länge utvisningsstoppet kommer att gälla.

”Det går i nuläget inte att säga hur länge verkställighetsstoppet och beslutsstoppet kommer att gälla. Migrationsverket fortsätter att analysera händelseutvecklingen mycket noga för att se vilka ändringar vi behöver göra i vår rättsliga styrning, som bland annat är det som ligger till grund för våra beslut”, skriver myndigheten på sin hemsida.

LÄS ÄVEN: Tyskland utesluter bistånd till talibanskt Afghanistan – Sverige: ”Kommer fortsatt att vara högt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag