Tyskland utesluter bistånd till talibanskt Afghanistan – Sverige: ”Kommer fortsatt att vara högt”

Heiko Maas och Ann Linde. Bild: Mahdi Marizad CC BY 4.0 / Skärmdump regeringen.se
  • Tisdag 17 aug 2021 2021-08-17
E-post

På söndagen tog talibanerna över den afghanska huvudstaden Kabul och styr därmed över större delen av landet. Tyskland har tidigare meddelat att man tänker stoppa allt bistånd till landet ifall talibanerna tar makten. Svenska ministrar ger emellertid annorlunda och till viss del motstridiga besked.

– Vi ger 430 miljoner euro (knappt 4,7 miljarder kronor) varje år – vi kommer inte att ge ett öre till ifall talibanerna tar över landet och inför sharialagar, sade Tysklands utrikesminister Heiko Maas till tyska TV-kanalen ZDF under torsdagen, enligt Politico.

Från svenska ministrar låter det dock annorlunda.

När utrikesminister Ann Linde (S) gästade SVT:s Morgonstudion under måndagen meddelade hon att det svenska biståndet till Afghanistan ska fortsätta.

SVT: Sverige har avsatt 3,2 miljarder i bistånd till Afghanistan fram till 2024, kommer det här biståndet att stå kvar?

– Det är den absoluta intentionen. Vi vill hjälpa Afghanistans befolkning, vi vill inte hjälpa talibanerna, svarade Linde.

Läs även: Westerholm: ”Inom S och MP är biståndet en helig ko”

På en pressträff senare senare under dagen gav hon ett liknande besked. Delvis menade hon att svenskt bistånd fungerade under det förra talibanstyret och hänvisade dessutom till hur man opererar i andra länder.

– Också i andra länder där det varit eller är diktatur, militärkupper, krig, så har svenskt bistånd kunnat fungera för man har ett sätt att arbeta på som gör att man kan stanna även i väldigt svåra situationer. Dessutom så har ju Sida väldigt väl upparbetade kontrollstationer för att motverka korruption eller att biståndspengar går i fel fickor.

– Det är naturligtvis ingen hundraprocentig garanti för någonting. Men i stort sett har svenskt bistånd lyckats gå till befolkning och inte regimer eller regeringar.

Läs även: Danmark satsar bistånd på att stoppa illegala migranter

Ann Linde motsägs dock till viss del av biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Till Dagens Nyheter säger han att det är föga sannolikt att biståndet kommer att fortsätta på samma nivå.

– Det ser jag egentligen inte några förutsättningar för. Vi har haft nästan en miljard per år i utvecklingsbistånd till Afghanistan och de nivåerna ser jag inte att vi har förutsättningar att ligga kvar på. Samtidigt ökar andra behov i landet så det totala svenska biståndet kommer fortsatt att vara högt men se annorlunda ut.

Angående risken för att svenska biståndspengar ska hamna i talibanernas händer säger han:

– Vi måste nu säkerställa att det inte hamnar några medel i landet som på olika sätt kan användas av talibanstyret eller till att legitimera talibanstyret. Samtidigt har svenska biståndspengar varit med och byggt upp saker som nu hamnat i händerna på talibanstyret. Det känns inte alls bra. Att fortsätta med den typen av stöd är inte aktuellt.

I ett inlägg på Instagram publicerat senare under tisdagen meddelar även Stefan Löfven att delar av det svenska biståndet till landet kommer att behöva läggas om.

”Sverige kommer att behöva lägga om delar av biståndet till Afghanistan efter talibanernas maktövertagande. Vi kommer inte på något sätt ge något bistånd till talibanerna”, skriver han bland annat i inlägget.

 

På Twitter reagerar flertalet tyckare på det svenska biståndet. Däribland Bulletins ansvarige utgivare Per Gudmundson.

 

Örebropartiets partiledare Markus Allard menar att det redan är en öppen hemlighet att svenskt bistånd hamnar i fel händer.

 

Moderaten Richard Herrey tycker det är givet att Sverige bör strypa biståndet till landet.

 

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg intar motsatt position och tycker inte att man ska dra ner på biståndet.

 

Nyheter Idag har sökt Ann Lindes och Per Olsson Fridhs pressekreterare för en kommentar.

Läs även: Biståndsarbetare varnar: Upp till tre miljoner afghaner kommer migrera till Europa

Läs även: Nye ministern backar biståndsmiljarderna: ”Bra för oss”

Bli prenumerant

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag