Åkesson sågar afghanamnestin: ”Urholkar våra system fullständigt”

Bild: Faksimil Facebook
  • Onsdag 25 nov 2020 2020-11-25
E-post

I ett filmat inlägg på Facebook riktar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hård kritik mot regeringens planer på att göra det lättare att få permanent uppehållstillstånd enligt den så kallade gymnasielagen, som främst rör ensamkommande afghaner. ”Man kan alltid lita på Socialdemokraterna och övriga vänsterliberala partier när det handlar om att prioritera mer invandring framför välfärden och tryggheten”, säger Åkesson bland annat.

Med en remisstid på bara tre dagar vill regeringen få igenom en lättnad i den så kallade gymnasielagen, som ger främst ensamkommande afghaner möjlighet att stanna i landet trots att de saknar asylskäl.

Lättnaden innebär att det ska räcka med ett års anställning för att få permanent uppehållstillstånd, där gymnasielagen tidigare krävde en anställning på två år, och de nya reglerna ska träda i kraft redan den 3 december.

Läs även: Regeringen rusar igenom lättade jobbkrav för gymnasieafghaner

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson totalsågar lättnaden i regelverket i ett filmat inlägg på Facebook, där han kallar pandemin, som regeringen hänvisar till, för ”ett svepskäl” för att ge afghaner amnesti.

–  Nu står det klart att det som vi hela tiden kallat för afghanamnestin, och som vänsterliberalerna kallat ”gymnasielagen”, är verkligen en amnesti. Med pandemin som svepskäl kommer regeringen nu, utan någon som helst förankring i riksdagen, lätta på kraven så att fler som omfattas av den så kallade ”gymnasielagen” ska kunna få permanenta uppehållstånd, säger Jimmie Åkesson, och fortsätter:

–  Då måste vi också komma ihåg at det här handlar om företrädelsevis vuxna män, utan skyddsbehov, som redan har fått sin sak prövad, inte vid ett tillfälle, inte vid två tillfällen, utan många gånger vid tre tillfällen. Man har bedömts sakna giltiga skäl att stanna i Sverige.

– Så det här var alltså redan, före regeringens nya beslut, med alla rimliga mått mätt en jätteskandal.  Det är en direkt ansvarslös politik som urholkar våra system fullständigt. Det urholkar asylen, migrationspolitiken, det urholkar välfärden. Och nu tar man alltså ytterligare ett steg mot en regelrätt amnesti.

–  En sak är klar: man kan alltid lita på Socialdemokraterna och övriga vänsterliberala partier när det handlar om att prioritera mer invandring framför välfärden och tryggheten. Och därför måste vi byta ut Socialdemokraterna och vänsterliberalerna, avslutar Åkesson.

Läs även: Andersson (SD) om regeringens nya drag: ”Handlar om att skyla över tidigare dålig lagstiftning”

Läs även: Efter gymnasielagen: Övrig personal varslas medan ”ensamkommande barn” får behålla jobbet

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag