Åkesson satsar på konservativ majoritet efter nästa val

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 11 jan 2019 2019-01-11
E-post 599

SVERIGE Alliansen är död, och den nya blockgränsen går mellan konservativa och liberaler. SD kommer fokusera på en aktiv opposition med sikte på att tillsammans med KD och M skapa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val, skriver Jimmie Åkesson i en kommentar till Nyheter Idag.

Under fredagen meddelade Annie Lööf att C kommer att stödja en S-regering. Belsutet väcker irritation och ilska hos både borgerliga partier och gräsrötter. Lööf motiverar beslutet med att SD ska stängas ute från politiskt inflytande.

Nyheter Idag har ställt frågor till SD-ledaren Jimmie Åkesson efter dagens besked. Han menar att Alliansen nu definitivt är död.

”Man kan konstatera att detta är en väntad utveckling av det politiska landskapet, där den nya blockgränsen nu går mellan vänsterliberalism och konservatism” skriver Åkesson till Nyheter Idag.

”Ingen kan nu längre med någon som helst trovärdighet hävda att ”Alliansen” fortfarande existerar” fortsätter Åkesson.

Läs även: ”Quislingar” – stor ilska mot Annie Lööf

Samtidigt understryker Åkesson att han hellre hade sett en annan regering. I en tidigare omröstning i plenisalen röstade SD för Ulf Kristersson som statsminister, men då föll det på att Centerpartiet och Liberalerna röstade emot. Emellertid bekräftar dagens besked den linje som Åkesson tidigare försökt få gehör för om ett nytt konservativt block i svensk politik.

”Naturligtvis hade jag föredragit att Sverige skulle få ett annat regeringsunderlag. Men nu blir vårt fokus att utgöra en kraftfull och aktiv opposition för att tillsammans med M och KD säkerställa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag