Förslaget: Förbjud koranbränning – för klimatets skull

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 17 aug 2023 2023-08-17
E-post

Regeringens planer på att sätta stopp för de uppmärksammade koranbränningarna genom att ändra i ordningslagen riskerar att stöta på patrull i riksdagen från en ohelig allians bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet – och Sverigedemokraterna, rapporterar Ekot.

– Vår utgångspunkt är att yttrande- och demonstrationsfrihet måste värnas och att den gällande lagstiftningen och praxisbildningen, de lagarna måste först följas, säger S rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi till Ekot. 

C och MP är inne på samma linje, medan företrädare för SD tidigare har uttalat sig kritiskt mot planerna på att stoppa koranbränningar genom ordningslagen.

– Vi har inget egenintresse att bidra till ett försämrat samarbetsklimat eller säkerhetspolitiskt läge. Med det sagt, när islamister vill begränsa våra rättigheter så är det inget vi kan tumma på, har ”en central SD-företrädare” tidigare sagt till Expressen.

I debattartikel i Expressen öppnar emellertid Jan Ainali, tidigare politisk rådgivare åt Miljöpartiet i EU-parlamentet, upp en möjlig väg för regeringen att få de rödgröna partierna med sig på koransläckar-tåget.

Ainali föreslår nämligen att man förbjuder koranbränningar – för klimatets skull. Detta genom att förbjuda all form av eldning.

 ”I stället för att inkräkta på yttrandefriheten finns det en möjlighet för Sverige att vara en moralisk förebild genom att göra ett klimatmotiverat alexanderhugg och helt enkelt förbjuda alla att bränna saker i allmänhet” skriver Ainali.

Frågan är dock om förslaget gör något åt grundproblemet med att islamister jorden runt hetsar mot Sverige för att landet påstås ”skända” koranen.

Koranbrännarna Rasmus Paludan och Salwan Momika har under sina allmänna sammankomster blandat koranbränning med att behandla koranen respektlöst på andra sätt, som att använda den som en fotboll och linda in den med bacon.

Att islamister kan rasa mot andra sätt att behandla Koranen illa visas inte minst av onsdagens händelser i Pakistan, då hundratals muslimer angrep kyrkor och bostäder i ett mestadels kristet område i staden Faisalabad. Enligt polisen föregicks attackerna av rykten om att en kristen man ska ha ”skymfat” en koran, rapporterar TT.

Läs även: Regeringen vill ge polisen mer utrymme att neka tillstånd för koranbränningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag