Åkesson svarar Stenevi med tuffa förslag mot kvinnomisshandlare: ”Det är alltid gärningsmännen som ska straffas”

Bild: Nyheter Idag/News Oresund/CC BY 2.0
  • Fredag 23 apr 2021 2021-04-23
E-post 1049

Jimmie Åkesson (SD) svarar nu på jämställdhetsminister Märta Stenevis (MP) inbjudan till partiledarsamtal om våldet mot kvinnor med en rad tuffa förslag mot kvinnomisshandlare. ”Det är alltid gärningsmännen som ska straffas” skriver Åkesson. Två av SD:s förslag har goda utsikter, då liknande förslag även lagts fram av MP tidigare i veckan.

Våldet mot kvinnor har fått mycket uppmärksamhet den senaste veckan efter att fem kvinnor mördats av män på tre veckor. På söndagen bjöd jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) in till partiledarsamtal om kvinnovåld.

– Det här våldet pågår hela tiden, varje dag, bakom stängda dörrar och det förtjänar samma allvar och samma resurser som mot gängkriminaliteten, säger Stenevi till TT.

Läs även: Stenevi (MP): ”Vi har fostrat pojkar och män att slå”

Nu presenterar Jimmie Åkesson flera av Sverigedemokraternas förslag för att motverka våld mot kvinnor i en debattartikel i Aftonbladet.

Åkesson skriver att Stenevis inbjudan är till partiledarsamtal är ”ett initiativ som vi ser positivt på, även om den naturliga frågan blir varför regeringen väljer att agera först nu när de pressas av media och övriga riksdagspartier”.

Bland förslagen märks straffskärpningar, krav på brottsoffrets samtycke för permissioner åt kvinnomisshandlare och förvaringsdom, alltså fängelse på obestämd tid, för den som återkommande trakasserar eller misshandlar kvinnor.

”Det är alltid gärningsmännen som ska straffas – inte de kvinnor som tvingats leva med trakasserier, förföljelse och våld” skriver Åkesson.

Läs även: Eberhard sågar Stenevis uttalande: ”Har ingen som helst substans i verkligheten”

SD:s förslag mot kvinnovåld
  • Återkommande trakasserier eller våld mot kvinnor ska kunna leda till fängelse på obestämd tid genom förvaringsdom, till dess att de inte längre bedöms utgöra en fara för andra.

  • Skärpta straff för grov fridskränkning och kvinnofridskränkning till 2 års straffminimum.

  • Permissioner under avtjänat straff ska kunna villkoras utifrån brottsoffrets samtycke.

  • Underlätta utfärdandet av kontaktförbud, samt skärp straffen för överträdelse.

  • Elektronisk övervakning ska möjliggöras omedelbart vid utfärdat kontaktförbud.

  • Höjt skadestånd för kvinnovåldsbrott.

Två av SD:s förslag ligger i linje med förslag från Miljöpartiet tidigare under veckan. På måndagen publicerade Aftonbladet en debattartikel där partiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund samt jämställdhetspolitiska talesperson Annika Hirvonen presenterade MP:s förslag mot våldet mot kvinnor.

Bland förslag om att förändra destruktiva normer och att omfatta kvinnor i lagstiftningen om hatbrott föreslår även Miljöpartiet att straffet för grov kvinnofridskränkning höjs till två år minimum, och att män som fått kontaktförbud får fotboja.

Läs även: Stenevi: ”Vi skulle ha möjlighet att ta emot betydligt fler än vi gör i dag”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag