Åkesson: ”Sverige ska vara fritt att lämna EU”

Bild: Politikerveckan Almedalen/CC BY-SA 4.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 14 feb 2024 2024-02-14
E-post 0

Sverige borde stryka EU-medlemskapet från grundlagen, så att Sverige kan lämna unionen ifall svenskarna skulle vilja det, skriver Jimmie Åkesson i ett inlägg på plattformen X på tisdagen.

”Grundlagen får inte surra Sverige vid EU-masten, bl.a. eftersom vi då förlorar vårt allra tyngsta förhandlingsvapen gentemot unionen. Sverige ska vara fritt att lämna unionen omedelbart om svenskarna vill det” skriver Åkesson bland annat.

På tisdagen publicerade Aftonbladet en debattartikel undertecknad Åkesson och partiets europaparlamentariker Charlie Weimers, där de argumenterar för att ta bort EU-medlemskapet från grundlagen av strategiska skäl, för att stärka Sveriges förhandlingsposition mot Bryssel.

”Det signalerar att Sverige som en yttersta åtgärd har beredskap att lämna, och Bryssel har inte råd att förlora fler nettobetalare” skriver Åkesson och Weimers, som vill att Sverige ska motarbeta att makt överförs från medlemsländerna till Bryssel och ”sätta Sverige först” i förhandlingar med EU.

Läs även: Ylva Johansson (S): EU behöver en miljon migranter per år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag