Ylva Johansson (S): EU behöver en miljon migranter per år

Bild: European Parliament/CC BY 2.0/Faksimil Twitter
  • Söndag 14 jan 2024 2024-01-14
E-post 0

EU behöver ta in omkring en miljon migranter per år för att ersätta unionens åldrande befolkning med personer i arbetsför ålder, hävdar den socialdemokratiska EU-kommissionären Ylva Johansson.

På senaste tiden har Socialdemokraterna kommit med flera utspel om att partiet kommer fortsätta driva de blågula partiernas invandringslinje, som siktar på betydligt lägre migration till Sverige.

På EU-nivå låter det emellertid annorlunda. Under ett EU-möte på måndagen sade EU-kommissionären Ylva Johansson (S), tidigare bland annat arbetsmarknadsminister, att EU behöver en miljon migranter per år på grund av unionens åldrande befolkning.

Detta då EU tappar omkring en miljon personer i arbetsför ålder per år enligt Johansson.

– Det betyder att laglig migration bör växa mer eller mindre med en miljon per år och det är verkligen en utmaning att göra det på ett ordnat sätt, sade Johansson enligt EU observer.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) skriver till Expressen att den blågula regeringen arbetar för att locka ”rätt invandring” till Sverige.

”I det ingår inte minst att vi främjar den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen, för att Sverige är i behov av att attrahera talanger från hela världen. Sverige behöver skifta fokus från en stor lågkvalificerad till en högkvalificerad arbetskraftsinvandring, och säkerställa att fler som redan är i Sverige tar de jobb som finns” skriver hon till tidningen.

I slutet av december rapporterade Dagens Nyheter att regeringen planerar att ersätta Ylva Johansson som EU-kommissionär efter Europavalet i juni.

Läs även: Uppgift: Regeringen fimpar Ylva Johansson (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag