Åkesson till Cato: Sverige ska ha noll asylinvandring

Foto: Skärmdumpar från SVT Play
  • Tisdag 9 jun 2020 2020-06-09
E-post 2595

SVERIGE I augusti ska en parlamentarisk kommitté ha tagit ställning till hur Sveriges migrationspolitik ska se ut framöver. I SVT:s Aktuellt på måndagskvällen debatterade Jimmie Åkesson (SD) mot Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato om huruvida Sverige bör ha ett volymmål för invandringen eller inte.

Från Centerpartiets sida är svaret nej.

– Att sätta ett absolut tak på hur många som får söka asyl i Sverige är inte förenligt med asylrätten. Det är ju också så att situationen i omvärlden avgör om människor har skyddsskäl eller inte. Kommer man till Sverige ska man få sitt skyddsskäl prövat och har du skyddsskäl ska du också få lov att stanna, sade Jonny Cato.

Jimmie Åkesson var positiv till ett volymmål under vissa villkor.

– Om vi ska ha ett volymmål måste det vara, för det första, noll eller nettominus i det här initiala läget. Situationen i Sverige är så ansträngd i dag att vi inte kan ta emot fler, det går inte. Tvärtom – fler måste återvända. De som inte ska vara här av olika skäl måste återvända.

Åkesson påpekade att Sverige sällan är det första säkra landet som migranterna kan söka asyl i. Han menade att de som vill söka asyl här därför ska avvisas vid gränsen och hänvisas till det första säkra landet de kom till.

– Det är så asylrätten är utformad ursprungligen, och kan vi inte följa det då måste vi omförhandla asylrätten.

Åkesson menade dessutom att det är en dålig idé att öka invandringen samtidigt som den svenska välfärden är ansträngd på grund av coronakrisen.

– Nu måste ju till och med Jonny Cato förstå att det inte finns något utrymme för någon asylinvandring över huvud taget till Sverige, sade han.

– Vi har en massdöd på äldreboenden i Sverige i dag. Jag hanterar det före jag hanterar andra länders medborgare.

Läs även: Efter 2015: Nära 100 000 har fått uppehållstillstånd

Läs även: Åkesson: Neka tillstånd för demonstrationerna

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag