Åkesson tvåa i förtroendeligan – passerar Löfven

Jimmie Åkesson Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag/SVT Faksimil
  • Måndag 5 apr 2021 2021-04-05
E-post 6267

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har näst störst förtroende av partiledarna enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop. Mer än en tredjedel av väljarna, 36 procent, har enligt mätningen stort eller mycket stort förtroende för Åkesson, vilket är en ökning med en procentenhet sedan förra mätningen.

Samtidigt tappar statsminister Stefan Löfven (S) en procentenhet, vilket innebär att 34 procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för statsminister.

Läs även: Förtroenderas för Löfven efter coronaavslöjanden

Störst är förtroendet för Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Hela 43 procent uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Kristersson, vilket är oförändrat sedan senaste mätningen.

Sämre går det för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som tappar tre procentenheter, vilket ger 32 procent sammanlagt. För ett år sedan var Busch den partiledare som flest, 44 procent, uppgav att de hade stort eller mycket stort förtroende för.

Samtidigt är listan i sin helhet ett styrkebesked för den konservativa oppositionen, vars partiledare intar tre av fyra topp-placeringar på förtroendelistan.

Men Centerpartiets partiledare Annie Lööf jagar ikapp i mätningen, där hon får 28 procent, en ökning med hela fem procentenheter sedan förra mätningen.

”En förklaring kan vara att Lööf majestätiskt har hållit sig utanför det politiska käbblet” skriver Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin.

Minst förtroende har väljarna fortfarande för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som endast tio procent har stort eller mycket stort förtroende för.

Siffran är oförändrad sedan senaste mätningen, trots att Sabuni blivit mycket uppmärksammad under perioden för Liberalernas beslut att hålla dörren öppen för att ingå i en borgerlig regering med stöd av SD efter bästa val.

Sabuni är även den partiledare som flest personer anger att de helt saknar förtroende för, 67 procent. Hon följs i bottenligan av Miljöpartiets språkrör Per Bolund med 56 procent och Ebba Busch (KD) med 53 procent.

1 134 intervjuer gjordes för undersökningen som genomfördes på webben under perioden 25-30 mars.

Aftonbladet/Demoskops förtroendemätning i april

Ulf Kristersson (M). 43 procent (+/- 0)

Jimmie Åkesson (SD). 36 procent (+ 1)

Stefan Löfven (S). 34 procent (- 1)

Ebba Busch (KD). 32 procent (- 3)

Annie Lööf (C). 28 procent (+ 5)

Nooshi Dadgostar (V). 22 procent (+ 1)

Per Bolund (MP) 18 procent (- 2)

Märta Stenevi (MP) 12 procent (+ 4)

Nyamko Sabuni (L) 10 procent (+/- 0)

På Twitter konstaterar Per Rosencrantz, tidigare tjänsteman för M, att det anmärkningsvärda med mätningen är de historiskt sett mycket låga nivåerna, då endast en partiledare har över 40 procent och ingen har över 50 procent av väljarnas förtroende.

Läs även: Förtroendet för regeringen rasar enligt Sifo: ”Något är på väg att hända”

Läs även: Trista beskedet för Löfven: Väljarnas förtroende rasar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag