Åkesson (SD) vill bli justitieminister

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 12 sep 2020 2020-09-12
E-post

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson siktar på posten som justitieminister i en eventuellt konservativ regering. Det avslöjar Åkesson i en stor intervju med Dagens Nyheter. Men SD är också intresserade av andra ministerposter, exempelvis på energiområdet, där man vill driva på för en utveckling av kärnkraft.

– Vår utgångspunkt är att få så stort inflytande som möjligt. Det är klart att den exekutiva makten som du har som minister är eftersträvansvärd. Det är klart att vi ska ha sådan makt på sikt, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter.

Läs även: Åkesson: Morgan Johansson har misslyckats

Om valet 2022 kommer leda till regeringsförhandlingar mellan M, KD och SD har Åkesson målet klart för sig.

– Ser man till våra profilfrågor så är förstås justitiedepartementet väldigt intressant för oss. Som det ser ut i dag så hanterar man där både rättspolitiken och migrationspolitiken, säger Åkesson och fortsätter:

– Vi är det parti som, så vitt jag vet, har högst förtroende bland väljarna i migrationsfrågorna. Vi har också högt förtroende i rättspolitiken. Så det känns som ett naturligt område för oss att hantera i en sådan regeringskonstellation.

Läs även: Åkesson till Löfven: Säg ”jag hade fel”!

Posten som justitieminister är inte den enda Sverigedemokraterna hoppas på vid en eventuell konservativ regeringsbildning.

– Energipolitiken är ett område där jag menar att vi har en bred kompetens och skulle kunna prestera. Det är ju vi vid sidan om Liberalerna som har drivit på för en annan energipolitik baserad på utveckling av kärnkraften

– Någon koppling till finansdepartementet vore också rimligt. Sedan får det avgöras av partiernas storlek och av vem som bildar regering. Men man måste kanske inte vara finansminister, det finns ju andra poster som kan vara kopplade till finansdepartementet med en mer begränsad portfölj, säger Jimmie Åkesson till Dagens Nyheter.

Läs även: Migrationsöverläggningarna kollapsade – nu öppnar Åkesson dörren för förhandlingar med Kristersson

Skulle du vilka se Jimmie Åkesson som justitieminister
2528 röster (se resultat)
Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag