Åkesson till Löfven: Säg ”jag hade fel”!

Foto: SVT Play
  • Onsdag 9 sep 2020 2020-09-09
E-post 7102

STOCKHOLM ”Med en stor migration, där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser.” Så sade Stefan Löfven (S) i riksdagen på onsdagen när han pressades av Jimmie Åkesson (SD) om kopplingen mellan invandring och brott.

I onsdagens partiledardebatt i riksdagen ställde Jimmie Åkesson Stefan Löfven mot väggen om invandring och brott.

Åkesson frågade Löfven varför han har ”så förfärligt svårt att tillstå sambandet mellan stor invandring och växande kriminalitet”.

Tidigare i veckan sade Löfven att han inte vill ”koppla brottsligheten till etnicitet och exakt varifrån du kommer”.

Läs mer: Löfven: ”Jag vill inte koppla brottsligheten till etnicitet”

– Med en stor migration, där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart, svarade Löfven på Åkessons fråga.

– Vad jag vill undvika och vad vi ska vara oerhört noga med, det är att inte koppla ihop brottslighet automatiskt till hudfärg eller religion eller något annat. Den rågången måste vi hålla stenhårt, fortsatte han.

Åkesson svarade att ingen har argumenterat för att hudfärg och religion hänger ihop med gängbrottslighet – men däremot att det finns ett samband mellan ”ansvarslös migrationspolitik” och ”ökande brottslighet i invandrartäta delar av vårt land”. Något som han menar att Stefan Löfven bär ansvar för.

– Jag vill höra Stefan Löfven ta ansvar och säga ”jag hade fel”, sade Åkesson.

– Jag får påminna Jimmie Åkesson om att det är den regering som jag leder som lade om migrationspolitiken, replikerade Löfven.

– Man kommer inte undan med att ha någon annan bakgrund. Alla som begår brott i Sverige ska sona sina straff. Alla, avslutade Löfven utan att ha sagt att han haft fel.

Läs även: Marttinen (SD) om Löfven (S): ”Svaga förutsättningar att förstå problem”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag