Åklagare gör nytt försök att fälla SD-politiker för hets mot folkgrupp

Foto: Facebook/Privat
  • Lördag 16 feb 2019 2019-02-16
E-post 1671

KARLSKRONA SD-politikern Christopher Larsson friades i tingsrätten för hets mot folkgrupp efter att han skrivit ett kritiskt inlägg om muslimska böneutrop. Nu överklagar åklagaren domen i hopp om att få Larsson fälld i hovrätten.

Christopher Larsson, SD:s ordförande i Karlskrona, åtalades för ett inlägg på Facebook där han beklagade att muslimska böneutrop skulle ljuda över hans kommun.

”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften”, skrev han bland annat i inlägget som anmäldes av socialdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Manhammar.

En viss juridisk cirkus uppstod när det visade sig att åklagaren som väckte åtalet mot Larsson hade delat inlägg från en SD-hatisk Facebookgrupp – hon byttes ut efter en utredning men åtalet stod kvar.

När det väl blev rättegång så friade Blekinge tingsrätt SD-politikern och menade att inlägget ”inte klart överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion” – en socialdemokratisk nämndeman var dock skiljeaktig och ville fälla.

Läs mer: Oenig tingsrätt friar SD-politikern Christopher Larsson – socialdemokratisk nämndeman ville fälla

Nu visar det sig att rättsprocessen får en fortsättning – Blekinge Läns Tidning rapporterar att åklagare Marie Lindström överklagar domen till hovrätten.

– Jag gör en annan bedömning och tycker att inlägget vida överskred gränsen för vad som kan anses som ett sakligt inlägg i en politisk diskussion. Att döma den åtalade för hets mot folkgrupp anser jag inte är en inskränkning av yttrandefriheten, säger hon.

– Min kommentar till överklagandet är att för det första så tycker jag att det är ett fruktansvärt slöseri med skattepengar. För det andra beklagar jag att ett sådant här mål prioriteras, säger Christopher Larsson till Blekinge Läns Tidning.

På sin Facebooksida uttrycker SD-politikern vad han menar står på spel:

”Jag får stå upp inför skranket igen iklädd manteln av yttrandefrihet. Den mantel som generationer av Svenskar kämpat för i århundraden, jag står upp för ett fritt Sverige, för demokratin och jag står upp för yttrandefriheten, för våra barns och barnbarns skull.”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag