Oenig tingsrätt friar SD-politikern Christopher Larsson – socialdemokratisk nämndeman ville fälla

Foto: Facebook/Privat
  • Torsdag 24 jan 2019 2019-01-24
E-post 597

KARLSKRONA På torsdagen friades Christopher Larsson, Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona av Blekinge tingsrätt för åtalet för hets mot folkgrupp efter ett Facebookinlägg som anmälts av S-politikern Magnus Manhammar. Larsson frias av tingsrätten som skriver: ”Inlägget bör i stället bemötas i en fri, robust och öppen debatt” – men en S-nämndeman ville fälla.

”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften.”

Det skrev Christopher Larsson, Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona på Facebook mot bakgrund av en debatt om att tillåta minaret med böneutrop och blev polisanmäld av socialdemokraten Magnus Manhammar. Kammaråklagare Lena-Marie Bergström väckte senare också åtal, något som BLT var först med att berätta om.

Nu friar tingsrätten Larsson.

Tingsrätten skriver:

”Sett till sin helhet, särskilt de fyra första styckena, ger Christopher Larssons inlägg uttryck för att personer med muslimsk trosuppfattning är terrorister eller behandlar kvinnor sämre än män. Vidare är inlägget utformat på ett förlöjligande sätt då minareten jämförs med en fallos.”

Tingsrätten konstaterar att Christopher Larsson hade kunnat lägga fram sin religionskritik på ett mer diplomatikt sätt. Men samtidigt skriver man:

”Omständigheterna kring inlägget har emellertid varit sådana att det inte är nödvändigt eller rimligt att inskränka Christopher Larssons yttrandefrihet i detta fall. Hans inlägg har inte klart överskridit gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion och inlägget bör i stället bemötas i en fri, robust och öppen debatt. Christopher Larsson ska därmed frikännas.”

Men en nämndeman, socialdemokraten Ole Sunnerfjell, håller inte med om tingsrättens resonemang om yttrandefrihet. Han tycker att Larsson borde fällts. Han skriver i sin skiljaktiga mening att:

Christopher Larsson har i sitt inlägg uttalat sig nedsättande om muslimer med avseende på deras trosbekännelse. Han har i generella termer utgett dem för att vara terrorister och kvinnoförtryckare och han har uttryckt sig nedlåtande om en av deras religiösa symboler. Christopher Larssons inlägg inbjuder inte till en religionskritisk diskussion och han har således uttryckt sådan missaktning om muslimer som bestämmelsen om hets mot folkgrupp avser att träffa. Christopher Larsson ska därför dömas för hets mot folkgrupp.

Ole Sunnerfjell har tidigare varit regionsordförande i Vision, facket där Annika Strandhäll tidigare var högsta boss och är nämndeman för Socialdemokraterna. Han satt som ersättare i omsorgsnämnden för Socialdemokraterna under förra mandatperioden i Sölvesborg.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) som polisanmält Christopher Larssons inlägg är besviken. Nu vill han ändra lagen.

– Domen visar att lagstiftningen måste ändras och jag som lagstiftare ska göra allt vad jag kan för att ändra lagen så att det inte blir tillåtet att sprida hat på det här sättet i sociala medier, säger han till P4 Blekinge.

Tidigare har åklagaren i åtalet bytts ut då den ursprungliga åklagaren, Lena-Marie Bergström, delat propaganda riktat mot SD på Facebook.

Läs mer om åtalet mot Christopher Larsson:

Jomshof efter HMF-åtalet: Backa Christopher Larsson

Åtalet står kvar mot SD-politiker för hets mot folkgrupp – trots jävig åklagare

SD-kritisk åklagare utreds för jäv: ”Viktigt tänka på hur man uttrycker sig”

 

Christopher Larssons hela inlägg

”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ”Allah är stor” samma fras ”Allah akhbar” som islamister skriker när de spränger sig i luften.

Vi hade ett islamistiskt terrordåd i New York igår, vi har haft självmordsbombare vid två tillfällen i Stockholm. Säpo säger att vi har mer än 200 islamska extremister bredda att dö för islam. En symbol för kvinnoförtryck med utseende som en fallos har med miljö och samhällsbyggnadsförvaltningens goda minne uppförts så att alla som kör till eller från Karlskrona ser den.

En moské där män och kvinnor har olika ingångar då kvinnor enligt islamisk tro inte har samma värde. Nu har vi en moské där samhället gått tillbaka till medeltiden. Vi har en moské där imamen(manliga prästen) uppmanar föräldrar att inte ge sina barn mat eller dryck när det är ljust ute. Vi har en moské där homosexuella bi- och transpersoner inte är välkomna och anses lägre stående eller tom sjuka!?

Jag ska inte skriva något om Muhammed och hans liv samt hans hustrur med risk för att jag blir polisanmäld. Men ni som är upplysta och har läst hadditherna ni vet vad jag tänker.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag