Åklagare i ”snippan”-målet överklagar till HD: ”Kände mig pressad att släppa sexuellt ofredande”

Foto: Patrik Svedberg
  • Onsdag 1 mar 2023 2023-03-01
E-post

En frikännande dom mot en man som åtalades för våldtäkt på en tioårig flicka har fått hård kritik då Hovrätten menade att det var oklart vad en ”snippa” är för något. Nu lämnar åklagaren in en begäran om överklagande till Högsta Domstolen, rapporterar SVT Nyheter.

I förhör med polisen sade flickan att mannen ”kom in i snippan” med sina fingrar. ”Typ långt inne” tillade hon. Oklart vad det innebar, menade Hovrätten och hänvisade till Svensk ordboks beskrivning av ordet som ”kvinnans yttre könsorgan”.

Därför rev Hovrätten upp tingsrättens dom på tre års fängelse för våldtäkt mot barn samt 140 000 kronor i skadestånd till flickan. Att mannen inte kunde dömas för sexuellt ofredande berodde på att åklagaren inte använt det som brottsrubricering.

Läs även: Man frias från barnvåldtäkt – domstol vet inte vad ”snippa” betyder

Men åklagare Eva Lotta Swahn hävdar att hon pressades av Hovrätten att ta bort brottsrubriceringen ”sexuellt ofredande”.

– Hovrätten anmärkte och sa att det yrkandet var ”magstarkt”. Jag fick då känslan att hovrätten inte tyckte att det skulle vara med, och tog bort det, säger Eva-Lotta Swahn till SVT Nyheter.

– Jag kunde frågat hovrätten vad dom menade med magstarkt. Men du är fokuserad på att driva en sak, en linje. Får du då kritik för en del som du tycker är mindre relevant eller mindre sannolik så behöver du kanske inte fokusera på det på det viset. Med den frågan så fick jag känslan att hovrätten inte tyckte att det skulle vara där, fortsätter hon.

I sin begäran om överklagande skriver Swahn även att hovrätten inte fullgjort sina skyldigheter då den inte ”väckt frågan om betydelse eller innebörd av snippa under förhandlingen”, utan i stället tagit en definition från en ordbok som parterna inte fick ta del av.

”Hela resonemanget medför en påtaglig risk att gärningsmän inte kommer att kunna dömas, eller ens åtalas, för olika typer av sexualbrott, eller andra brott, eftersom barnen inte kan uttrycka sig anatomiskt eller lexikoniskt korrekt” skriver Swahn i begäran.

Läs även: Jomshof sågar ”snippan”-domen: ”Min plikt som politiker”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag