Jomshof sågar ”snippan”-domen: ”Min plikt som politiker”

Bild: Nyheter Idag/Patrik Svedberg
  • Måndag 27 feb 2023 2023-02-27
E-post 0

Richard Jomshof har tidigare anklagats för att hota rättsstaten för att han som ordförande för justitieutskottet kritiserat en dom. Men nu kritiserar Jomshof domen som frikände en man för våldtäkt av barn då rätten fann ordet ”snippa” oklart. ”Jag kommer att fortsätta med att kritisera domar som landar så här fel. Det är min plikt som politiker att utvärdera strukturerna som möjliggör sådana här galenskaper” skriver Jomshof på Twitter.

Kritiken har varit hård mot hovrätten som friade en man från våldtäkt av en 10-årig flicka eftersom man tyckte det var oklart vad ordet ”snippa” betyder.

– Jag är oerhört förvånad över domen. Det var en oväntad och ovanlig dom. Det är en i mina ögon synnerligen märklig tolkning och skrivning sett till helheten. Hovrätten väckte inte heller frågan om betydelsen eller innebörden av ordet snippa, säger åklagare Eva-Lotta Swahn till Expressen.

Läs även: Man frias från barnvåldtäkt – domstol vet inte vad ”snippa” betyder

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg, som tidigare varit åklagare, vill emellertid inte uttala sig om domen när hon gästar TV4:s Nyhetsmorgon.

– I min roll som minister kan jag inte kommentera, men jag tycker att det är bra att det sker diskussioner, säger Brandberg.

Även justitieminister Gunnar Strömmer avstår från att kommentera domen i sin kommentar till Expressen.

”Men på ett generellt plan är det en helt grundläggande uppgift för samhället att skydda båda barn och vuxna från alla former av sexuella övergrepp och kränkningar. Sexualbrott mot barn tillhör de allvarligaste brotten och kampen mot dessa brott har högsta prioritet för regeringen” skriver Strömmer till tidningen.

Två politiker som inte är rädda för att kommentera domen är Adam Marttinen (SD), ledamot av justitieutskottet, och Richard Jomshof (SD), samma utskotts ordförande.

”Att det ska krävas bevis bortom sagolika tvivel för en fällande dom. Eller att domstolar kan sätta tvivel i vedertagna ords betydelse till fördel för brottslingar. Det är tecken på en elitistisk liberal styggelse som letat sig in i våra domstolar!” skriver Marttinen i ett inlägg på Twitter.

”Man häpnar över hur det kan gå till i det svenska rättssystemet. Domen är så absurd att det saknar motstycke. Jag kommer att fortsätta med att kritisera domar som landar så här fel. Det är min plikt som politiker att utvärdera strukturerna som möjliggör sådana här galenskaper” skriver Jomshof när han delar Marttinens inlägg på plattformen.

Läs även: Vänstervrede mot Jomshof efter kritik mot upploppsdomen

Richard Jomshof har tidigare fått hård kritik för att han kritiserade en friande dom mot elva personer under påskhelgens korankravaller. Då menade Advokatsamfundets tidigare ordförande Anne Ramberg, tidigare socialminister Annika Strandhäll och tidigare Expressen krönikören Lars Lindström att Jomshof som ordförande för justitieutskottet hotade rättsstatens principer när han som justitieutskottets ordförande kritiserade en dom.

Jomshof stod dock på sig i en intervju med Expressen.

– Politiken sitter uppströms från domstolarna och det är vi som stiftar lagar. Det är också vi som måste ha rätt att utvärdera tillämpningen av lagen när det kommer domar som vi tycker är konstiga och det är precis det jag gör. Oberoendet finns väl kvar, sade Jomshof till tidningen.

Även hovrättslagmannen Åke Thimfors som var med och frikände mannen för våldtäkt av barn står på sig.

– Vi gör vårt jobb och vet var beviskravet ligger, att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att det gått till på det sätt som åklagare säger. Hur folk i allmänhet som inte arbetar i domstol reagerar har jag svårt sätta mig in i fullt ut, säger han bland annat till Aftonbladet.

Läs även: Därför kritiserar Tidningsutgivarna Richard Jomshof men inte Morgan Johansson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag