Åklagare som åtalade SD-politiker delade SD-kritik

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 9 Nov 2018 2018-11-09
E-post 489

KARLSKRONA Två gånger har kammaråklagare Lena-Marie Bergström åtalat SD-politiker för hets mot folkgrupp. Nu avslöjar SVT Nyheter Blekinge att hon har delat en film på sociala medier som jämför Nazityskland med Sverigedemokraterna.

Det är nu två gånger som Lena-Marie Bergström väckt åtal för hets mot folkgrupp mot SD-politiker i Karlskrona. I februari 2014 dömdes Michael Hess för brottet men friades sedan av hovrätten. På torsdagen åtalades partiets gruppledare i kommunen, Christopher Larsson, för samma brott.

Läs mer: SD-are åtalas för hets mot folkgrupp – får stöd av expert på yttrandefrihet

Nu avslöjar SVT Nyheter Blekinge att Lena-Marie Bergström använt sin privata Facebooksida för att dela material från gruppen ”SD är lika med rasister” – en sida som följs av drygt 55 000 personer.

Enligt SVT drar filmen hon spred vidare paralleller mellan ”SD:s propaganda” och nazismen i Tyskland. Åklagaren säger att hon har en annan uppfattning om det.

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, säger Lena-Marie Bergström till SVT.

Hon säger att hon är motståndare till rasism och att det är i samklang med hennes yrkesroll, men att hon inte har något intresse för partipolitik.

Brottsmisstänkte Christopher Larsson har beskrivit åtalen som ”politisk förföljelse”.

– Att hon dessutom sprider den här typen av filmer privat är i grunden ett hot mot rättssäkerheten. Vi har en åklagare som helt uppenbart utnyttjar sin yrkesroll för att driva politiska kampanjer. Det är pinsamt, säger han till SVT.

Läs även: SD ökar starkt i ny mätning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag