SD ökar starkt i ny mätning

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 9 Nov 2018 2018-11-09
E-post 3094

SVERIGE Sverigedemokraterna ökar mest av alla partier i Expressen/Demoskops senaste mätning. Partiet får 21,1 procent av folkets stöd, 3,6 procentenheter bättre än i valet.

I Demoskops novembermätning är SD näst största parti efter Socialdemokraterna som får 29,2 procent, knappt 1 procentenhet bättre än valresultatet från september. På tredje plats kommer Moderaterna med 18,3 procent, en minskning med 1,5 procentenhet.

Enligt Expressen har det stökiga parlamentariska läget och den utdragna regeringsprocessen gynnat SD. Samtidigt har oförmågan att bilda regering missgynnat Allianspartierna som tillsammans samlar ihop 36,1 procent mot de rödgrönas 41,2.

– Ambitionen att helt sätta SD i periferin ger i själva verket, liksom tidigare, partiet en central och till och med stärkt position, menar Demoskops vd Anders Lindholm.

– Den här mätningen stärker min tro att vi skulle gynnas av ett extraval. Det är fortfarande långt kvar till en sån situation, men för varje dag som går, kommer det allt närmare, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Expressen.

– Medan vi är redo för ta ansvar och är öppna för att samtala med alla för Sveriges bästa, har de andra låst fast sig i varsitt hörn och vägrat agera vuxet, fortsätter Åkesson.

Samtliga riksdagspartier klarar fyraprocentsspärren men värst ser det ut för Miljöpartiet och Liberalerna som ligger på 4,2 respektive 4,1 procent. Vänsterpartiet och Centerpartiet klarar sig däremot med råge och får 7,8 respektive 8,8 procent.

De partier som inte finns representerade i riksdagen samlar tillsammans ihop 1,7 procent.

På sociala medier kommenterar flera mätningen.

Läs även: Källor: Björklund vill gå över till de rödgröna

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag