Åklagare som ”knäckte gängen” omplaceras

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 21 dec 2021 2021-12-21
E-post

Lise Tamm, som är chef  för riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet på åklagarmyndigheten, har blivit omplacerad, rapporterar SVT. Beslutet ska ha fått kritik internt, men Tamms chef Thomas Häggström säger till SVT att han inte kommenterar personalfrågor.

– Hon ska få andra arbetsuppgifter inom Åklagarmyndigheten och kommer lämna posten från den 1 januari, säger han till SVT.

Källor till SVT säger att ”det är sämsta tänkbara tajming” och att ”ledningen har inte gett någon begriplig förklaring”.

Läs även: Polisen: Tio mord förhindrades efter knäckandet av Encrochat

En källa säger till Expressen att ”vi är chockade över arbetsgivares agerande”. Enligt uppgift till Expressen är orsaken en tjänstetillsättning där Tamm gick emot ledningen.

– Hon tittade mer på de sökandes kompetens än meriterna i handlingarna. Sedan hände något ytterligare som gjorde att ledningen såg sin chans att göra sig av med henne, säger en källa till Expressen.

Uppgiften att en konflikt om en tjänstetillsättning ligger bakom bekräftas av Tamm.

– Vi hade olika uppfattningar, säger hon till Expressen.

Lise Tamm låg bakom den svenska polisens hittills största framgång i kampen mot den organiserade brottsligheten genom Encrochat-målen. Encrochat knäcktes av fransk polis och Lise Tamms franska kontakter ska ha bidragit starkt till det framgångsrika samarbetet mellan fransk och svensk polis.

Tack vare informationen från Encrochat har planerade mord kunnat förhindras, ledande gängkriminella kunnat dömas och flera uppmärksammade brottsfall klarats upp.

Men Tamm har också varit kontroversiell, som när hon 2017 jämförde Rinkeby med en krigszon, vilket fick kritik av dåvarande rikspolischef Dan Eliasson.

Enligt källor till Expressen ska det finnas en konflikt mellan riksåklagare Petra Lundh och ledningsgruppen och Lise Tamm i bakgrunden.

– Hon är frispråkig på ett sätt som står i kontrast med den svenska tjänstemannatraditionen, säger en åklagare som vill vara anonym till Expressen.

Läs även: 155 svenska kriminella gripna efter FBI:s chattblåsning

Läs även: FBI:s falska app för kriminella: ”Högre våldsbrottslighet kopplat till Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag