FBI:s falska app för kriminella: ”Högre våldsbrottslighet kopplat till Sverige”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 8 jun 2021 2021-06-08
E-post 187

En stor andel, 155 av omkring 800, av de som greps internationellt tack vare den av FBI utvecklade chatten Anom var svenska kriminella. Men Sverige sticker ut även i ett annat avseende i detta internationella jättetillslag mot organiserad brottslighet: de svenska användarna var mest våldsamma.

– Sveriges användare stack ut i det avseende att det var en högre våldsbrottslighet kopplat till Sverige, säger Linda Staaf, chef för svenska polisens underrättelseverksamhet, till SVT.

Läs även: 155 svenska kriminella gripna efter FBI:s chattblåsning

Svensk polis, som tillsammans med polisen i Nederländerna ledde den europeiska insatsen, ska ha ingripit vid ett tiotal fall för att förhindra befarade mord.

– Vi har då agerat och jobbat utan att röja varifrån uppgifterna kommer, berättar Staaf för SVT.

I vissa fall ska man ha gripit personer för annan brottslighet för att förhindra våldsdåd, i andra fall ska man ha vidtagit skyddsåtgärder för tilltänkta måltavlor.

Sverige ska inte ha varit inblandade i den tekniska delen av operationen, utan har fått tillgång till material som bedöms intressant för svensk polis av FBI.

– Svensk polis har inte på något vis varit involverad i försäljningen eller tillhandahållandet av telefoner, det är något som har hanterats från USA som är godkänt enligt amerikansk rätt och det finns beslut från amerikansk domstol, säger Staaf till SVT.

Läs även: Polisen: Tio mord förhindrades efter knäckandet av Encrochat

Läs även: Polisen: Sverige behöver nya lagar mot den organiserade brottsligheten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag