Alexandra Pascalidou startar Nya Akademien: ”Jag ringde mina systrar och några bröder”

Alexandra Pascalidou. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Onsdag 13 jun 2018 2018-06-13
E-post 546

SVERIGE Efter den senaste tidens skandaler kring Svenska Akademien startar Alexandra Pascalidou nu ”Den Nya Akademien”, som ska dela ut ett litteraturpris den 10 december.

hemsidan till Pascalidous akademi finns en lista på 97 personer som sägs stå bakom initiativet. I den långa raden av företrädesvis kvinnliga kulturarbetare syns kända namn som Jason ”Timbuktu” Diakité, Malena Ernman och Björn Ranelid.

Det nya litteraturpriset ska delas ut den 10 december, och Sveriges alla bibliotekarier bjuds nu in att nominera författare. Därefter ska allmänheten rösta fram fyra författare – två kvinnor och två män – och en jury väljer sedan ut en av dem som vinnare.

Det var Alexandra Pascalidou som tog initiativet till en ny akademi och ett nytt pris efter att skandalomsusade Svenska Akademien valt att skjuta upp 2018 års litteraturpris.

”Vi kan inte sitta och sucka över jäv, korruption och sexuella trakasserier. Vi måste göra något nytt, rent, demokratiskt, transparent. Vi måste fylla den litterära luckan de skapat. Så jag ringde mina systrar och några bröder. Och på kort tid är vi nu ett hundratal människor som älskar och värnar litteraturen och kulturen och arbetar för att dela ut Priset i Litteratur den 10 dec på en fantastisk fest”, skriver Pascalidou på Instagram.

Läs även: Alexandra Pascalidou och andra SR-profiler stängs av inför valet

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag