Allards virala utskällning av politikerna: ”Ni vräker i er gräddtårta på skattebetalarnas bekostnad”

  • Torsdag 24 okt 2019 2019-10-24
E-post 5451

ÖREBRO Ett sparförslag från kommunstyrelsen i Örebro om att ta bort högkostnadsskyddet för färdtjänsten, vilket skulle drabba rörelsehindrade och pensionärer, fick Örebropartiets Markus Allard att gå i taket. I ett klipp som blivit viralt på Facebook föreslår Allard annat som kommunen kan skära ned på, som kommunens fikabudget på 300 000 kronor. Allard berättar för Nyheter Idag att man lyckades stoppa sparförslaget tillfälligt tack vare ett kryphål i kommunallagen. 

Det var ord och inga visor när Markus Allard från Örebropartiet skällde ut kommunstyrelsen om ett förslag om att skära ned på färdtjänsten i Örebro kommun.

I sitt anförande tar Allard upp exempel på saker man kan spara pengar på istället för färdtjänst åt rörelsehindrade och pensionärer, som politikerlöner, löner till de högsta cheferna i kommunen, kommunens konstbestånd, konferenser, kommunikatörer och kommunens fikabudget som bara den enligt Allard går på 300 000 kronor per år.

– Ni vräker i er gräddtårta på skattebetalarnas bekostnad och nu ska ni gå lös på färdtjänsten? Det är helt otroligt, säger Allard i ett filmklipp som blivit viralt på Facebook med över 780 000 visningar i skrivande stund.

Hur reagerade de andra politikerna på ditt anförande?

– Det är som vanligt, de gillar ju inte när man går upp i talarstolen och säger vad man tycker. Dom höjde på ögonbrynen och rynkade på näsan, säger Markus Allard till Nyheter Idag.

Örebro styrs av S, C och KD, som har föreslagit att kommunen ska ta bort ett högkostnadsskydd för färdtjänsten. En besparing som skulle drabba rörelsehindrade och pensionärer, som tack vare skyddet har kunnat åka kostnadsfritt.

Färdtjänsten i Örebro har överskridit budget med 17 miljoner kronor, vilket är hela 50 procent av färdtjänstens budget på 35 miljoner. Att avskaffa högkostnadsskyddet skulle spara 8,4 miljoner kronor.

Läs även: Allard (ÖP) har fått nog: ”Stäng Vivallaskolan”

Örebropartiet och SD föreslår att man skjuter till de 8,4 miljonerna och låter nämnden gå med underskott. Även de övriga partierna i oppositionen är emot sparförslaget enligt Allard, utom Moderaterna.

– Moderaterna tyckte det var en jättebra idé att dra in det här också. Men vi övriga partier, vilket är ÖP, SD, L, MP och V, vill ju inte dra in det här, utan att man kan spara på andra poster då. Och vi är i minoritet, säger Allard.

Men det finns ett kryphål som kan förhala sparförslaget, berättar Allard.

– Om man får en tredjedel av kommunfullmäktiges närvarande ledamöter att yrka på en återremiss, då måste ärendet gå tillbaka till förvaltningen. Vi fem partier i opposition utgör 21 mandat, och i vanliga fall behövs det 22 mandat. Men det var några i den styrande majoriteten som hade gått för det var så sent, så då fick vi igenom en återremiss.

Allard vet för närvarande inte när förslaget kommer komma upp till omröstning igen.

– Det skulle inte förvåna mig om de blixtdrev igenom det här för att spara in de här pengarna. Men det är en liten klen tröst för de som använder det här. Och det är också fint att vi kunde få till en sådan här härlig ohelig allians. Det är precis det som ligger i Örebropartiets linje. Vi har ju ingen lojalitet till något block utan vi vill ju bara göra det som är bäst för örebroarna, säger Allard.

Markus Allards utskällning av kommunstyrelsen finns även på Youtube med bättre bild.

Markus Allard har tidigare varit medarbetare på Nyheter Idag.

Läs även: Allard och Springare: Fler ordningsvakter och strypta föreningsbidrag i kampen mot radikal islamism

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag