Alliansen får talman i Riksdagen meddelar Åkesson – nu rasar Morgan Johansson: ”Händer inte av sig själv”

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Faksimil ur video / regeringen.se
  • Lördag 22 sep 2018 2018-09-22
E-post 1562

Socialdemokraterna ville ha Åsa Lindestam som talman. Men Alliansens kandidat Andreas Norlén (M) har nu en majoritet bakom sig efter att Jimmie Åkesson meddelat att Sverigedemokraterna kommer att rösta för Norlén. – Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar, säger Åkesson i ett pressmeddelande.

På måndag, dagen innan Riksdagen öppnar på riktigt, så hålls omröstning om talman och vice talmän.

Alliansen och vänsterblocket, framförallt S men även i någon mån V, har befunnit sig i ställningskrig om det ska bli Alliansens kandidat Andreas Norlén (M) eller Socialdemokraternas förslag Åsa Lindestam.

Läs även: Johan Westerholm: ”SD är beredda på ett extraval”

Nu ser det ut som om Andreas Norlén blir talman då Sverigedemokraterna på lördagen meddelar att man kommer att rösta på Norlén. Jimmie Åkesson kommenterar beslutet i ett pressmeddelande.

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget.

– Vår avsikt är att, så långt det är möjligt i det här läget, följa den princip som varit praxis sedan länge, att största regeringsparti innehar talmansposten. Norlén kan bara väljas med vårt aktiva stöd.

– Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar. Det är ett viktigt beslut där vi tar ansvar för effekterna, och det kan inte frikopplas från regeringsfrågan. Vår ambition är att få på plats en regering som förstår och respekterar valresultatet.

Sverigedemokraterna har nominerat Björn Söder till andre vice talman. Vänsterpartiet har lanserat en motkandidat i Lotta Johnsson Fornarve och meddelat att man kommer begära en sluten omröstning, vilket det då kommer att bli.

Under en pressträff på fredagen sade gruppledarna för Alliansen att deras ledamöter kommer att lägga ner sina röster och inte rösta för Söder. Det gör att Johnsson Fornarve kan röstas in av vänsterblocket.

– Björn är vida respekterad för sin förmåga att leda arbetet i kammaren. Han är dessutom en garant för kontinuitet i talmanspresidiet, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Det kan tyvärr inte uteslutas att ledamöter från andra partier väljer att rösta för den motkandidat som V har nominerat. Jag vill därför uppmana vänner av praxis i alla partier att aktivt rösta på Björn Söder.

Morgan Johansson (S) rasar på Twitter över beskedet om att SD kommer rösta för Andreas Norlén. Johansson spekulerar i att det finns en uppgörelse av något slag.

 

Även andra vänsterprofiler, bland andra socialminister Annika Strandhäll (S), är kritiska.

Från Allianshåll är man nöjda.

”Vi välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén i riksdagen”, skriver Moderaternas gruppledare Tobias Billström till TT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag