Alliansen öppnar för att låta SD få viktiga ordförandeposter

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 29 jun 2018 2018-06-29
E-post 340

SVERIGE Enligt uppgifter till SVT öppnar Allianspartierna för att Sverigedemokraterna ska få poster som utskottsordförande i riksdagen efter valet. Tidigare har dessa uppdrag fördelats mellan de traditionella blocken.

Alliansens nya förslag är, enligt SVT, att ordförandeposterna för utskotten istället fördelas proportionellt efter mandatfördelningen. Sannolikt kan SD då få några av dessa poster – partiet är näst största parti med 22,4 procent av folkets stöd i SVT/Novus senaste väljarbarometer

I utskotten behandlas lagförslag som riksdagen sedan röstar om, och de är därför centrala för riksdagens arbete.

– För Jimmie Åkesson skulle det vara en stor framgång om detta förslag går igenom. Hans ambition är att normalisera bilden av Sverigedemokraterna och göra det till ett parti bland andra. Det här skulle kunna vara ett viktigt led i den ambitionen, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Johan Westerholm på Ledarsidorna tror snarare att det handlar om en förberedelse inför regeringsförhandlingarna i september, då SD kan vara Sveriges största parti. Även Socialdemokraterna tycks gardera sig för ett sådant scenario.

”Socialdemokraternas strategi har så här långt gått ut på att försöka i varje debatt ta debatten till säker mark, frågor som de bedömer ska gynna opinionsutvecklingen och där det finns en stor trovärdighet. Taktiken är dock inte helt problemfri, statsministerns hopp i en debatt om gruppvåldtäkter till att försöka få den att handla om LAS var inte helt lyckad. Nu är taktiken annorlunda, cirkla runt Sverigedemokraterna och undvik ord som rasist i samband med partiet. För även Socialdemokraterna förbereder sig för att rädda det som räddas kan efter valet”, skriver Westerholm.

Läs även: Väljarna bryr sig mer om invandring – SD ökar i förtroende

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag