Alliansen: SD får inga ordförandeposter i riksdagens utskott

Foto: SVT
  • Fredag 21 sep 2018 2018-09-21
E-post 932

Det blir antingen socialdemokraten Åsa Lindestam eller moderaten Andreas Norlén som tar över efter Urban Ahlin (S) talman. Det berättar SvD och Ekot. På en presskonferens bekräftade Alliansens gruppledare att deras kandidat är Norlén. De sade också att de kommer hålla SD borta från ordförandeposterna i riksdagens utskott.

– Andreas Norlén har lyckats uppnå enighet i en rad frågor, sade Tobias Billström (M) som nämnde Norléns insatser som ordförande i Konstitutionsutskottet, KU.

Där har Norlén lyckats nå stor enighet även i potentiellt kontroversiella frågor. Exempelvis lyckades han ena KU om prickningar efter Transportsstyrelseskandalen.

Läs mer: Stefan Löfven prickas för sjunde gången av konstitutionsutskottet – värste statsministern någonsin

Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet instämde.

– Det kommer kräva väldigt breda överenskommelser under den här mandatperioden.

Jonsson berättade också att Kerstin Lundgren, tidigare utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet, nomineras till tredje vice talman.

Alliansen kommer inte att rösta för Björn Söder som andre vice talman utan lägga ner sina röster. Något som öppnar för vänsterkanten att rösta in ett alternativ.

– SD:s kandidat är inte Alliansens kandidat – därför kommer vi att rösta blankt, sade Anders W Jonsson.

Vänsterpartiet har tidigare sagt att man föreslår en egen motkandidat till Björn Söder – Lotta Johnsson Fornarve – och att man hoppas på röster från andra partier i en sluten omröstning.

Läs mer: Vänsterpartiet trotsar praxis för talmanspost – accepterar inte SD:s kandidat

Eftersom Alliansen är mindre än S+MP+V behöver man stöd från SD för att Andreas Norlén ska bli talman. Men någon kontakt med SD om talmansfrågan hade inte tagits meddelade Alliansens gruppledare under pressträffen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag