Allt vanligare att företag anställer illegala invandrare

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 17 jan 2019 2019-01-17
E-post 624

JÄMTLAND P4 Jämtland rapporterar att gränspolisen utreder allt fler ärenden om invandrare som saknar rätt att stanna i landet men ändå hittar jobb hos företag i länet. Migrationsverkets bedömning är att problemet kommer att öka framöver.

– Det är faktiskt jättevanligt. När vi åker ut och gör våra arbetsplatsinspektioner så får vi nästan träff varje gång, säger Kristina Molin, utredare vid gränspolisen i Östersund, till P4.

I somras inträdde ny lagstiftning som gör att polisen kan göra fler kontroller på arbetsplatser. För brott mot utlänningslagen kan både arbetsgivaren och den illegala invandraren straffas. För arbetsgivaren rör det sig om böter eller upp till ett års fängelse.

– Idag har vi ju väldigt många personer som har blivit utvisade ur Sverige. Man lämnar inte utan man går under jorden, säger Kristina Molin.

– Det finns mindre nogräknade arbetsgivare som anställer de här personerna.

Gränspolisens utredare berättar att många av de illegala invandrarna jobbar i stort sett gratis, i utbyte mot mat. Många av dem jobbar också betydligt längre än åtta timmar om dagen.

Migrationsverket bedömer att problemet med illegal arbetskraft kommer att fortsätta öka under de kommande åren. I storstadsregionerna är omfattningen av problemet som störst.

Läs även: Fem anhållna efter gängbråk i Östersund

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag