Amnestys krav: Bostäder åt utländska tiggare

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Torsdag 22 nov 2018 2018-11-22
E-post 3707

SVERIGE Amnesty kräver nu att Sverige ger dem som bryter mot svensk lag och EU-rätt boende. Kravet ställs i rapporten ”Sverige: ett iskallt bemötande” som behandlar situationen för utländska tiggare i Sverige. 

Enligt rapportens egna uppskattning befinner sig minst 4 000 utländska tiggare i Sverige, och nu kräver organisationen att deras vistelsekommuner ska förse dem med boende.

– Den här gruppen människor faller utanför alla sociala skyddsnät och Sverige blundar för sitt människorättsansvar. De mänskliga rättigheterna omfattar alla som befinner sig inom en stats territorium – inte bara dess medborgare, säger Johanna Westeson, ansvarig för diskrimineringsfrågor på Amnesty Sverige och huvudförfattare till rapporten, till Expressen.

I rapporten konstateras att EU-medborgare enligt både EU-rätt och svensk lag saknar rätt att upprätthålla sig i Sverige längre än tre månader utan arbete, studier, att vara aktivt arbetssökande eller tillgångar och heltäckande sjukförsäkring.

Amnestys egen utredning visar också att det man kallar ”utsatta EU-medborgare” ofta vistas i Sverige ”under mycket längre tid, med eller utan tillfälliga besök i hemländerna”. Rapporten konstaterar att de gör så utan att uppfylla kriterierna, vilket gör deras vistelse är olaglig.

Läs även: Sju åtalas för människohandel – ska ha tjänat miljoner på organiserat tiggeri

Ändå kräver sedan rapporten att svenska kommuner ska ta ansvar för hemlösheten bland EU-medborgare som vistas i kommunen illegalt ”utifrån utgångspunkten att det allmänna har ett ansvar att bereda tak över huvudet för alla, oavsett medborgarskap eller migrationsstatus.”

Nyheter Idag har granskat Amnestys rapport på djupet och jämfört med gällande lagstiftning.

Bli PLUS-medlem och läs hela artikeln.

69 kronor i månaden!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag