Anders Holmberg efter Ekeroths terrordebatt: ”Inga järnrör kommer i närheten av Aktuellts studio”

Anders Holmberg (t.v) är nyhetsankare i SVT Aktuellt. Till höger Kent Ekeroth (SD) i debatten i Aktuellt. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Torsdag 24 mar 2016 2016-03-24
E-post 724

STOCKHOLM Oron och kritiken på Twitter har varit stor över att Kent Ekeroth debatterade terror i direktsända SVT Aktuellt på torsdagskvällen. ”Har ni glömt hans järnrörsterror i Stockholm”, skriver en frågande person på Twitter. Men nyhetsankaret Anders Holmberg kommer med lugnande besked till tv-tittarna. – Inga järnrör kommer i närheten av Aktuellts studio, förklarar han för Nyheter Idag.

Tidigare under onsdagen kunde Nyheter Idag berätta om kritikstormen på Twitter mot Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth. I SVT Aktuellt var Ekeroth inbjuden för att debattera terrorism mot ”Liberalernas” Roger Haddad och inte helt oväntat fick Ekeroth kraftig kritik för det han hade att säga.

En av de åsikter som provocerade Twitter var att Ekeroth inte tycker att terrorister ska komma i närheten av Sverige. Och befinner de sig i Sverige ska de utvisas.

– Steg ett är självklart att se till att man förhindrar att de kommer in i landet överhuvud taget. Steg två är att se till att de som är i landet utvisas när det går eller förlorar sina medborgarskap, sa han.

Oro över Kents ”järnrörsterror”

Ett stort antal twittrare har på olika sätt adresserat järnrör som en grund för att Ekeroth inte ska kunna delta i SVT Aktuellt. En orolig twittrare funderade till och med över om SVT har glömt Ekeroths egen ”järnrörsterror” i Stockholm.

Nyheter Idag har kontaktat nyhetsankaret Anders Holmberg på SVT Aktuellt för att fråga honom hur SVT hanterar kritiken, men även risken för terrordåd i tevestudion. Överlag har kritiken mot Aktuellt varit saklig, berättar Holmberg för Nyheter Idag.

– Ja, i alla fall de som har vänt sig till mig har varit i huvudsak sakliga. Med nåt undantag. Många är förstås förbannade och tycker att vi gjorde fel, men så är det ofta och det är okej. Det är tillåtet att inte hålla med om våra val av gäster och vinklar, förklarar Holmberg för Nyheter Idag.

Flera kritiker på Twitter menar att det i själva verket är Ekeroth som är terroristen med anledning av järnrörsnatten. Såg du ifall han hade något järnrör med sig ikväll?

– Att ge mig in i getingboet och tolka vad som hände och inte på Kungsgatan tror jag att jag avstår från.

Om det nu skulle vara så att Ekeroth tar med sig ett järnrör in i studion, vilka rutiner har SVT för att hantera sådana händelser?

– Inga järnrör kommer i närheten av Aktuellts studio. SVT har en grym säkerhetsavdelning.

Om Holmbergs lugnande svar kommer ge effekt på oron och kritikstormen återstår att se. Nyheter Idag har inte sökt Ekeroth för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag