Anders Lindberg om det organiserade tiggeriet: ”Jag har samma uppfattning som tidigare”

Foto: Faksimil aftonbladet.se
  • Onsdag 22 nov 2017 2017-11-22
E-post 1299

STOCKHOLM Anders Lindberg står fast vid att ”organiserat tiggeri är en råtta i pizzan” men erkänner ändå att det kan förekomma enskilda fall av organiserat tiggeri.
Jag har, som ett rakt svar på din fråga, alltså samma uppfattning som tidigare: tiggeri är ett i huvudsak socialt problem som alltså har sociala lösningar, inte polisiära”, skriver Anders Lindberg i sitt mejlsvar till Nyheter Idag. 

Under gårdagen rapporterade flera medier, däribland Nyheter Idag, om hur två män dömts för fängelse och utvisning efter att de organiserat tiggeri. Männen lurade bulgarer till Sverige och väl här tvingade de bulgarerna till att åka runt och tigga. Merparten av inkomsterna, som enligt Aftonbladet översteg miljonen, tog de själva och tiggarna fick i princip ingenting.

LÄS ÄVEN: Organiserade tiggeri – Nu döms de till fängelse och utvisning

På Aftonbladet, som var en av de tidningar som rapporterade om händelsen, jobbar ledarskribenten Anders Lindberg som 20 maj 2015 skrev en ledartext titulerad ”Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”. I texten driver Anders tesen om att det blivit en slags modern vandringssägen att hävda att tiggeriet är organiserat.

Nyheter Idag har nått Anders Lindberg för en kommentar för att se huruvida han står fast vid sin uppfattning om det organiserade tiggeriet eller om han ändrat sig.

Har du ändrat dig något sedan du skrev den texten 2015 gällande huruvida organiserat tiggeri är en modern vandringssägen eller inte? 

”Jag har sett det tragiska fallet och det verkar ha varit en fruktansvärd situation. Bra att polisen grep dem”, skriver Anders Lindberg i sitt mejlsvar till Nyheter Idag.

”Såvitt jag förstått är händelsen däremot inte belägg för att påstå att tiggeri i allmänhet är organiserat eller att alla tiggare är tvingade av ligor. Även om enskilda fall naturligtvis finns.”

”Jag har, som ett rakt svar på din fråga, alltså samma uppfattning som tidigare: tiggeri är ett i huvudsak socialt problem som alltså har sociala lösningar, inte polisiära.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag