Organiserade tiggeri – Nu döms de till fängelse och utvisning

Personen på bilden har ingenting med dådet i Huskvarna att göra. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 21 nov 2017 2017-11-21
E-post 1732

ÖREBRO De lurade bulgariska medborgare att komma till Sverige. Här tvingade de bulgarerna att tigga. Nu döms tiggeriorganisatörerna till fängelse i fyra år och två månader samt utvisning i tio år. 

Örebros tingsrätt dömer två män till fängelse i fyra år och två månader, samt utvisning i tio år. De har, enligt tingsrätten, gjort sig skyldiga till att ha lurat bulgariska medborgare att komma till Sverige och väl här har de tvingat dessa bulgarer att tigga. Det uppger SVT Örebro.

Startskottet för utredningen gällande människohandel skedde när polisen, 19 januari, gjorde ett tillslag mot en industribyggnad i Ljusnarsberg, en kommun i norra Örebro län. I byggnaden fann polisen ett 15-tal vuxna och barn som tvingats leva i en omgivning av trasiga toaletter, rutten mat och råttskit.

Tre personer åtalades senare för att ha lurat hit de bulgariska tiggarna och för att ha tvingat dem till att tigga på olika orter i Sverige. Två av personerna var män, en var kvinna.

I samband med rättegången, som pågått i flera veckor, har kvinnan släppts. Hon har frikänts från misstankar om medhjälp till människohandel.

Männen som döms till fängelse och utvisning ska också betala skadestånd till sju av målsäganden.

Enligt förundersökningen har den organiserade tiggeriverksamheten inbringat 1,3 miljoner kronor. Polisen misstänker att den största delen av pengarna hamnat i fickorna hos personerna som ligger bakom människohandeln. Det uppger Aftonbladet. 

– De har först tagit 50 procent av vad tiggaren fått in och sedan har de tagit pengar för bland annat el och transport. Vi kan inte säga ett exakt belopp, men om det är som vi befarar har tiggarna kanske inte fått någonting, sa polisens utredare Kjell Haglund, i samband med åtalet, enligt Aftonbladet. 

20 maj 2015 skrev Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg en ledartext titulerad ”Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”. I texten driver Anders tesen att organiserat tiggeri är en modern vandringssägen.

Foto: Faksimil aftonbladet.se

Foto: Faksimil aftonbladet.se

”Dagens mot­svarighet till Råttan i pizzan handlar ofta om romska tiggare. Alla har hört historier om att de tjänar massor och inte vill arbeta, att tiggeriet är organiserat, att de har dyra bilar och värdeföremål undanstoppade”, skrev Lindberg.

Nyheter Idag söker Anders Lindberg för en kommentar. 

UPPDATERING: Här kan du läsa Anders Lindbergs svar till Nyheter Idag. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag