Anders Lindberg rasar om ”läger” för migranter – får svar på tal av migrationsministern

Bild: News Oresund/CC BY 2.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 20 sep 2023 2023-09-20
E-post

Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg rasar mot regeringens planer på att asylsökande ska samlas i särskilda mottagningscenter, vilket han jämför med ”läger”. Lindberg får emellertid svar på tal av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) som påpekar att förslaget från början kommer från Socialdemokraterna.

På tisdagen höll migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en pressträff vid migrationsverkets förvar i Åstorp där de presenterade höstbudgetens punkter om migrationen.

Bland annat ska Ebo-lagen, som ger asylsökande möjlighet att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag, avskaffas. Istället ska asylsökande i framtiden samlas i särskilda mottagningscenter medan deras asylansökan behandlas.

Förslaget fick flera vänsterdebattörer att se rött. ”Det är nu man inte får använda ordet ’läger’ va? För då är det synd om regeringen och man ’polariserar’ debatten” skrev exempelvis Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg syrligt i en kommentar.

Lindberg får emellertid svar på tal av migrationsminister Maria Malmer Stenergard, som påpekar att utredningen som mynnade ut i det förslag om mottagningscenter som presenterades tillsattes av Socialdemokraterna i september 2021.

Ett halvår senare, i mars 2022, skärpte S dessutom direktiven för utredningen, så att asylsökande ska förmås att bo i Migrationsverkets boenden under hela tiden som deras ansökan om asyl behandlas.

”Förslagen ska lämna utrymme åt Migrations­verket att organi­sera statliga boenden för asyl­sökande på ett ända­måls­enligt sätt, inklusive i särskilda mottag­nings­center, under den första tiden i Sverige” skrev den dåvarande S-regeringen bland annat.

Anders Lindberg skriver emellertid i ett inlägg på plattformen X att ”Argumentet mot mig att S tycker si och och så om migration hade varit mer effektivt om jag tyckte som S om migration. Det gör jag inte. Allt mindre faktiskt. Jag tror migrationen till Sverige kommer att behöva öka.”

Läs även: Asylsökande ska samlas i mottagningscenter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag