Anders Lindberg säker på att han inte själv bidrar till en ”faktafri debatt”

Gudmundson (t.v), Lindberg (i mitten) och Andersson (t.h).
  • Tisdag 23 aug 2016 2016-08-23
E-post 222

STOCKHOLM Trots kritikstormen mot Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, där han anklagas för att slira med faktauppgifter, står han fast i sin uppfattning. Han är helt säker på att han själv inte bidrar till vad han kallar en ”faktafri debatt”. Det uppger han för Nyheter Idag.

Tidigare i augusti berättade Nyheter Idag att Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg klagade över en ”faktafri” valrörelse i en ledare publicerad på Aftonbladet. I den ledaren gick Lindberg till attack mot Svenska Dagbladets Per Gudmundson som i sin tur vid ett tidigare tillfälle reagerade på siffror från finansminister Magdalena Andersson (S).

– Om det frampå nästa år fortsätter att komma 1 500 personer om dagen, då hamnar i ett helt nytt läge. Då handlar det om en halv miljon människor på årsbasis, sade Magdalena Andersson tidigare till Dagens Industri.

Det handlade om höstens stora invandring, där årstakten stundtals låg på 500 000 personer. Den siffran fick Andersson också frågor om i SVT Agenda, varpå Gudmundson konstaterade på Twitter att det skulle betyda fem miljoner människor på ett decennium om den takten höll i sig.

Vill inte kännas vid att siffran kommer från Magdalena Andersson

Nyheter Idag har försökt reda ut vad Lindberg menar är en faktafri debatt. I sin ursprungliga ledartext nämner aldrig Lindberg att siffran om 500 000 invandrare per år har sitt ursprung från Andersson och det förklarar han i mejl till Nyheter Idag.

”Artikeln handlar inte om Magdalena Andersson (S) utan Carina Nilsson (S). Andersson deltog inte i seminariet jag skrev om”, uppger Lindberg för Nyheter Idag.

Sen fortsätter Lindberg hänvisa till Gudmundsons tweet och påstår i mejl att Gudmundson ”räknade ut det 8/11 2015 på Twitter” samt hänvisar till en ledarblogg på Aftonbladet där en skärmdump från Gudmundsons twitter är publicerad. Ledarbloggen bemöter Gudmundsons svar på den ursprungliga artikeln från Lindberg.

I skärmdumpen refererar Gudmundson uttryckligen till just finansministern, men trots det menar Lindberg att det i själva verket är Gudmundsons siffror.

”I texten gör Gudmundson även en poäng av att det egentligen är Magdalena Andersson som räknat ut siffrorna. Han kanske borde kolla så hon inte även hackat hans twitterkonto”, avslutar Lindberg på ledarbloggen.

När Nyheter Idag ställer frågan till Lindberg om han är helt säker på att han själv inte bidrar till en faktafri debatt är svaret kort, men koncist.

”Ja”, skriver han som svar i ett mejl.

Tror du invandringen hade fortsatt utan gränskontroller?
2779 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag